Κάλυψη σε Άδωνη – Βορίδη και σιγή ιχθύος για τη νέα σκανδαλώδη πολιτογράφηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κάλυψη σε Άδωνη – Βορίδη και σιγή ιχθύος για τη νέα σκανδαλώδη πολιτογράφηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Λακωνική μεν, αλλά πλήρης η κάλυψη του Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη από τον Γιάννη Οικονόμου για την τιμητική απόδοση ιθαγένειας στο νέο πρόσωπο με ύποπτη δραστηριότητα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Documento. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπήκε στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, «λησμονώντας» και τη νοσηρή συνομωσιολογία που αναπαρήγαγε την Κυριακή η Νέα Δημοκρατία.

Χωρίς πολλά λόγια και με ένοχες «μη απαντήσεις», η αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου στο ερώτημα που έθεσε το documentonews.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας για την αποκάλυψη μία ακόμα τιμητικής πολιτογράφησης αλλοδαπού, και δη αυτή τη φορά, προσώπου του οποίου τα κεφάλαια φέρονται να συνδέονται τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento, στις 22 Νοεμβρίου 2021 εκδόθηκε ΦΕΚ –φέρει την υπογραφή της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη– βάσει του οποίου αποφασίστηκε η τιμητική πολιτογράφηση του Ουαλίντ Αμπού Σουντ με καταγωγή από το Κουβέιτ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της εταιρείας AGC Equity Partners που έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και κατασκευάζει το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μύκονο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento από το υπουργείο Εσωτερικών, οι δύο συστατικές επιστολές που έδωσε ο Αμπού Σουντ προκειμένου να πολιτογραφηθεί προέρχονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση της πολιτογράφησης του Αγιαβέφε είχε δοθεί συστατική επιστολή από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

«Στο Documento της Κυριακής αποκαλύπτεται μία ακόμα τιμητική πολιτογράφηση αλλοδαπού με μόνο κριτήριο το οικονομικό του στάτους. Μετά την περίπτωση του κ. Αγιαβέφε, η πολιτογράφηση φέρει τις υπογραφές των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, και σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συνδέεται με ρωσικά και τουρκικά κεφάλαια. Για ποιον λόγο ο κ. Καλέντ αξίζει μία τόσο τιμητική απόφαση; Πόσες συνολικά τιμητικές πολιτογραφήσεις έχει κάνει η κυβέρνησή σας; Και τέλος, αρκεί για μία τέτοια κορυφαία τιμή το οικονομικό κριτήριο ως μόνο κριτήριο;» ήταν η ερώτηση που θέσαμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησής του, με την απάντησή του να αποφεύγει τις εξηγήσεις που οφείλονται για την εν λόγω υπόθεσης.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που καθορίζει το καθεστώς της πολιτογράφησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει μία σειρά από κριτήρια, όχι μόνο το οικονομικό. Το πλαίσιο αυτό τηρείται σε κάθε περίπτωση, σε όλες τις αιτήσεις από την κυβέρνησή μας» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου, επιδιώκοντας την παρανόηση πως πρόκειται απλώς για μία «πολιτογράφηση», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τιμητική πολιτογράφηση, που θα πρέπει να αποδίδεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Για την ιστορία, κατά το επίμαχο ΦΕΚ, αιτία της τιμητικής πολιτογράφησης του Ουαλίντ Αμπού Σουντ είναι η ουσιαστική συμβολή του στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, παρότι, όπως φαίνεται, η εταιρεία του AGC Equity Partners έχει ήδη αποσβέσει το ποσό των περίπου 400 εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αφοπλιστική και εξόχως πιο αποκαλυπτική από την «απάντηση» του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν η στιχομυθία που διημείφθη μεταξύ δημοσιογράφου του Documento και του Άδωνι Γεωργιάδη, με τον υπουργό Ανάπτυξης και πρώην στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ του «Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι», να επιβεβαιώνει πως και μόνο τα πολλά χρήματα αρκούν για να λάβει κάποιος την τιμητική πολιτογράφηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε αναλυτικά τον διάλογο:

Documento: Σας καλώ αναφορικά με το ζήτημα της πολιτογράφησης του Ουαλίντ Αμπού Σουντ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Νοεμβρίου 2021.

Αδωνης Γεωργιάδης: Ποιος είναι πάλι αυτός;

Documento: Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ είναι πρόεδρος της AGC, που αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αδ. Γεωργιάδης: Α, ο Ουαλίντ. Μάλιστα.

Documento: Έχει πολιτογραφηθεί, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, επειδή έχει βοηθήσει την ελληνική οικονομία μέσω των κεφαλαίων που έχει φέρει και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μία από τις δύο συστατικές επιστολές με τις οποίες προτάθηκε η πολιτογράφησή του είναι δική σας. Είναι σωστό αυτό;

Αδ. Γεωργιάδης: Μάλιστα.

Documento: Γιατί, θέλετε να μου πείτε;

Αδ. Γεωργιάδης: Καλά, θέλει ιδιαίτερη εξήγηση για ποιο λόγο κάποιος που φέρνει στην Ελλάδα 600 εκατομμύρια μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια; Αυτή είναι σοβαρή ερώτηση που μου κάνεις;

Documento: Ναι, είναι πολύ σοβαρή. Η ελληνική ιθαγένεια δίνεται με χρηματικό αντίτιμο;

Αδ. Γεωργιάδης: Βάσει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θα την έπαιρνε στα δύο χρόνια από τη στιγμή που έκανε την επένδυση, αυτόματα. Την πήρε λίγο νωρίτερα. Εντάξει;

Documento: Οχι, δεν κατάλαβα τι εννοείτε. Δεν πρόκειται για την Golden Visa.

Αδ. Γεωργιάδης: Αν με παίρνετε να μου κάνετε σοβαρά αυτή την ερώτηση, δεν χάνω ούτε δευτερόλεπτο.

Documento: Γνωρίζετε ότι ο κύριος αυτός συνδέεται με τον Ερντογάν και τον Πούτιν;

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν κάνω παραπάνω κουβέντα. Αν μιλάμε σοβαρά για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης…

Documento: Καταρχάς δεν πρόκειται για επένδυση 600 εκατομμυρίων. Είναι 400 εκατομμύρια.

Αδ. Γεωργιάδης: Να είστε καλά. Όταν βάλετε εσείς 400 εκατομμύρια θα σας δώσω δύο διαβατήρια, πείτε στον κ. Βαξεβάνη.

Documento: Αλήθεια; Αναλόγως του ποσού δίνεται η ιθαγένεια;

Αδ. Γεωργιάδης: Σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης: Ούτε λέξη για την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία που συνδέεται με Πούτιν και Ερντογάν

Πολιτογράφηση – σκάνδαλο με υπογραφή Γεωργιάδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter