«Καμένο» με την κατάθεσή του στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021

«Καμένο» με την κατάθεσή του στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή έναν υπεραισιόδοξο προϋπολογισμό που προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021 μόνο και μόνο για να κάνουν επικοινωνιακό σώου τα καλοπληρωμένα από τον Πέτσα Μέσα Ενημέρωσης.

Ενώ η ελληνική οικονομία κινείται μέσα στην απόλυτη ρευστότητα, με την ύφεση να κτυπάει κόκκινο και την ανεργία να κινείται σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα και από αυτά της αρχής της δεκαετίας του 2010, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο είναι υπονομευμένο από την αρχή.

Το Σχέδιο που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021 από ύφεση 8,2% το 2020.

Το υπουργείο οικονομικών στην κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού του επόμενου έτους στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί, υποστηρίζει, ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην εκτιμώμενη ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου). Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%.

Οσο αισιόδοξη και αν θέλουν να εμφανίζουν την πορεία της οικονομίας τον επόμενο χρόνο οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μην λάβουν υπόψην τους ότι όσο βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος και οι επιπτώσεις από τα λουκέτα στην αγορά και την αύξηση της ανεργίας, ειδικά όταν μεγάλος αριθμός οικονομολόγων εκτιμά ότι η ύφεση θα υπερβεί για φέτος κατά πολύ το 10%.

Η αβεβαιότητα από τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και από τον τρόπο που προσπαθεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού κάνει εμφανές ότι το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή γράφτηκε για να γραφτεί.

Βλέποντας μάλιστα κανείς την τελική πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5% το 2021 καταλαβαίνει ότι ένα ακόμη μεγαλοπρεπές fake είναι έτοιμο να σερβίρουν στους πολίτες τα καλοπληρωμένα από την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/10/05/5f7aef70825e63489568a035.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter