Καμία αναφορά σε ευθύνες από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο – Τα μέτρα για τους πληγέντες

Καμία αναφορά σε ευθύνες από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο – Τα μέτρα για τους πληγέντες

Αποζημιώσεις για τους πληγέντες και μέτρα για την αποκατάσταση της φυσικής καταστροφής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, όπου φυσικά απέφυγε κάθε συζήτηση για ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και ανεπάρκειες του επιτελικού κράτους

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καν σε ευθύνες και προτίμησε να μιλήσει για «απολογισμό και εντοπισμό των όποιων αδυναμιών που θα γίνει μετά το τέλος της μάχης». Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός μένει στην γραμμή ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε υποδειγματικά, έχουν γίνει βήματα προόδου αλλά η κλιματική αλλαγή τον ξεπέρασε».

Διαβάστε επίσης: Φωτιές: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικές ενισχύσεις για να κοπάσει η οργή των πολιτών

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με αναφορά στον πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα: «Αυτή την ώρα, δυστυχώς, αποχαιρετούμε τον εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τραγικά τη ζωή του στο μέτωπο των πυρκαγιών. Το λιγότερο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε, μετά από αυτό, ήταν η απονομή σύνταξης στη γυναίκα και τα παιδιά του, την οποία αποφάσισε πριν από λίγο η κυβέρνηση».

Μέτρα και ενισχύσεις για τους πληγέντες

Για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε τις κεντρικές:  στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση, το τονίζω, άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου. Οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.
Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.
Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
Ειδικά, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές. Και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από αύριο κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ταυτόχρονα, θα εγκρίνουμε και μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά. Θα ανασταλούν οφειλές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά μάλιστα για τους δυο Δήμους της βόρειας Εύβοιας η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους- ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί- καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά».

Έργα αποκατάστασης

Το δεύτερο επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το επίπεδο των έργων αποκατάστασης. Καθαρισμοί, συγκομιδή κορμών, τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και φυσικά οι αναδασώσεις και η ενίσχυση της πρόληψης. Για τον τομέα της αποκατάστασης είπε: θα ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εσωτερικών και προφανώς με τη συνεργασία, με τη στήριξη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανακοίνωσε ότι στην προσπάθεια αναδάσωσης θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες, ιδρύματα και επιχειρήσεις και σύλλογοι με τον θεσμό του αναδόχου.
Πρόσθεσε ότι στην επιχείρηση αυτή το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατομμύρια για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων και εφόσον κριθεί ότι αυτό είναι απαραίτητο ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί πάντα να αυξηθεί.
Ειδικά για την Εύβοια ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής επιτροπής ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα στην οποία επικεφαλής θα είναι ο Σταύρος Μπένος.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τσίπρα: «Ακουσα πριν από λίγο τον κ. Τσίπρα να διατυπώνει κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη. Εννοείται, λοιπόν, ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Άλλωστε και χθες ο ίδιος είπα ότι αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια κάθε θετική συμβολή, από όπου και αν προέρχεται είναι καλοδεχούμενη».

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση διάσωσης της πρωθυπουργικής εικόνας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter