Καμία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα από τον Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στο Αμερικανικό MSNBC

Καμία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα από τον Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στο Αμερικανικό MSNBC

«Καρφιά Μητσοτάκη για Τουρκία» παίζει η πλειοψηφία συμπολιτευόμενου και μη Τύπου αναφορικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία γενική αναφορά στις αιτιάσεις Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως όταν ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για την -δήθεν- άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ο ίδιος δεν είχε ούτε μία κουβέντα να καταθέσει στο αμερικανικό ακροατήριο για την τουρκική προκλητικότητα.

Να σχολιάσει την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας αναφορικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κλήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe», με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί εμμέσως να στηλιτεύσει τον τουρκικό καιροσκοπισμό.

«Θα συζητήσετε με τον Πρόεδρο το ζήτημα της ενδεχόμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την ανησυχία που έχει εκφράσει η Τουρκία για το ζήτημα αυτό; Γιατί να θέλει κάποιος να επιβραδύνει την προσπάθεια αυτών των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σε αυτό το σημείο;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού έδειξε τον Ερντογάν ως πιο αρμόδιο για να απαντήσει, συνέχισε δηλώνοντας τη στήριξή του στις υποψηφιότητες των δύο χωρών.

«Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει μάλλον, να απευθύνετε την ερώτηση στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους. Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεχίζοντας με τα «καρφιά» που κοσμούν τα διαδικτυακά πρωτοσέλιδα του συμπολιτευόμενου Τύπου.

«Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί» πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας έτσι «μήνυμα» στον Ερντογάν.

Στην αμέσως επόμενη ερώτηση όμως, ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται «πάσα» για την τουρκική προκλητικότητα και το λάδι στη φωτιά που συνεχίζουν να ρίχνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με ακραίες δηλώσεις και ενέργειες. Αντί να την εκμεταλλευτεί για να θέσει στο αμερικανικό κοινό τον καιροσκοπισμό και την υποκρισία της άλλης πλευράς του Αιγαίου, φαίνεται πως αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει για να στείλει «μήνυμα ενότητας» του ΝΑΤΟ.

«Αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, έχει ενώσει την Ευρώπη με έναν τρόπο που είχε να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να μειώνονται σε κάποιο βαθμό. Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα διαρκέσει αυτό; Υπάρχει ανησυχία ότι τελικά οι Ρώσοι μπορούν να αντέξουν περισσότερο από την ευρωπαϊκή ενότητα και να τη φθείρουν με την πάροδο του χρόνου;» ήταν η ερώτηση-πάσα του δημοσιογράφου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να μην κάνει ούτε μία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που αναπτερώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η Ευρώπη επέδειξε πολύ μεγάλη ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρές κυρώσεις. Και περιμένω ότι αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα θα διαρκέσει, γιατί τελικά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι κάτι εντελώς αδιανόητο. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σύνορα επαναχαράσσονται με τη βία. Πιστεύαμε ότι μετά τον 20ο αιώνα αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ευρώπη» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας με μία «ανάλυση» για το τι διακυβεύεται στην Ουκρανία, καθώς και για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συνεπώς, αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας. Είναι η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι’ αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε παρακάτω ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να καταλήξει σε έκκληση για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ώστε «να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας», αναφερόμενος εμμέσως και στα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, που προ ημερών δημοσιεύτηκε στον διεθνή Τύπο πως πίεσε την Κομισιόν για να τα προστατέψει.

«Έχουμε μπροστά μας ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας» καταλήγει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter