Καμία διαφάνεια στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Έγγραφο)

Καμία διαφάνεια στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Έγγραφο)

Ερωτήματα για τη στάση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας απέναντι στην Δικαιοσύνη αναφορικά με την εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση Novartis, εγείρονται από την άρνησή της να συνδράμει την ούτως ή άλλως προβληματική εισαγγελική έρευνα. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Documento και απ’ όσα καταγράφονται στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Αβραμόπουλου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε πραγματοποιήσει ελέγχους και είχε συντάξει σχετική έκθεση, για την προμήθεια και τη διαχείριση αντιικών φαρμάκων την τετραετία 2006 – 2009, τα χρόνια δηλαδή που ο Δημήτρης Αβραμόπουλους ήταν υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Καραμανλή. Ωστόσο, παρότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε να της αποσταλεί η εν λόγω έκθεση, ώστε να επισυναφθεί στη δικογραφία, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση αρχειοθέτησης, «έχει συνταχθεί η με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 590/10-2-2020 έκθεση ελέγχου ΕΑΔ, που αφορά στην προμήθεια και διαχείριση αντιικών φαρμάκων τα έτη 2006 – 2009, η οποία ωστόσο δεν έχει αποσταλεί από την ΕΑΔ ώστε να επισυναφθεί στη δικογραφία, αν και έχει ζητηθεί η αποστολή της με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1267/9/7/2020 έγγραφο της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς». Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα τον εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την υπόθεση Αβραμόπουλου, αφού παρότι το καταγράφει στην πράξη αρχειοθέτησης, δεν προκύπτει ότι έκανε κάποια περαιτέρω ενέργεια ώστε η έκθεση να έρθει στα χέρια του και να αξιολογηθεί. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, είναι απορίας άξιο το πώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αδιαφόρησε για το αίτημα της Δικαιοσύνης και αρνήθηκε να αποστείλει τα στοιχεία που της ζητήθηκαν ώστε να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Το Documento, απέστειλε επίσης αίτημα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ζητώντας να πληροφορηθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και λόγω του εύλογου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, αν έχει αποσταλεί η περιβόητη έκθεση και αν όχι για ποιους λόγους συνέβη αυτό, αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση έχει λάβει. Στο ερώτημα του Documentο, το οποίο απεστάλη την περασμένη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, αναφέρονται τα εξής: «από την εισαγγελική πράξη αρχειοθέτησης υπόθεσης στην οποία εμφανίζεται να εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκύπτει σαφώς ότι έχει συνταχθεί από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έκθεση ελέγχου με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 590/10-2-2020 που αφορά στην προμήθεια και διαχείριση αντιικών φαρμάκων τα έτη 2006-2009. Προκύπτει ωστόσο, ότι παρότι η παραπάνω έκθεση ζητήθηκε επισήμως με το με αριθμό πρωτοκόλλου 1267/9-7-2020 έγγραφο της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς, αυτή δεν έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα. Παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν έχετε αποστείλει ως αρμόδια Αρχή, τη με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ 590/10-2-2020 έκθεση ελέγχου, προκειμένου αυτή να συμπεριληφθεί στη δικογραφία που αφορά πιθανά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί σε σχέση με την προμήθεια και διαχείριση αντιικών φαρμάκων και αν όχι για ποιον λόγο συνέβη αυτό».

Μέχρι ώρας, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τηρεί σιγή ιχθύος, αρνούμενη όπως φαίνεται όχι απλώς να απαντήσει στο δημοσιογραφικό ερώτημα, αλλά και να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τόσο απέναντι στη Δικαιοσύνη όσο και απέναντι στη δημοσιογραφία, επιλέγει ως πρακτική την αδιαφάνεια.

Απόσπασμα της πράξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης Αβραμόπουλου, στην οποία γίνεται η παραδοχή ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δεν απέστειλε ποτέ στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, την έκθεσή της για την προμήθεια και τη διαχείριση αντιιικών φαρμάκων την περίοδο που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Υγείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter