Καμία κυβερνητική παρέμβαση μέσα στο καλοκαίρι

Καμία κυβερνητική παρέμβαση μέσα στο καλοκαίρι

Αν κάποιος νομίζει ότι η γελοιότητα των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων εξαντλήθηκε στο «να σβήνετε τον θερμοσίφωνα» του Κώστα Σκρέκα ή στο «η φτηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται» του Κυριάκου Μητσοτάκη, είστε βαθιά γελασμένοι. Τη σκυτάλη αυτή την εβδομάδα παρέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς!

Εμμέσως πλην σαφώς ο Θ. Σκυλακάκης έδωσε το στίγμα για τις επόμενες «κυβερνητικές παρεμβάσεις» στον τομέα της ακρίβειας τροφίμων, υγρών καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος! Το στίγμα λοιπόν είναι «καμία παρέμβαση μέσα στο καλοκαίρι»! Ετσι ο αν. υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις επιχειρήσεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, η οποία υποδαυλίζεται για χάρη των καρτέλ από την ίδια την κυβέρνηση!

Τα λεφτά των τουριστών

Γιατί όμως μέσα στο καλοκαίρι δεν θα ληφθούν μέτρα ανακούφισης του ντόπιου πληθυσμού; Η απάντηση είναι απλή και συμπυκνώνεται στο εξής: «Θέλουμε τα λεφτά των τουριστών». Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) την περασμένη Πέμπτη, ο τουριστικός κλάδος αναμένει άμεσα έσοδα από τον τουρισμό της τάξης των 15 δισ. ευρώ για το 2022, οπότε, καθώς ο ΦΠΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών υπηρεσιών ανέρχεται στο 13%, αναμένονται άμεσα κρατικά έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι τουρίστες θα μετακινούνται, επομένως θα καταναλωθούν καύσιμα που ως γνωστόν φορολογούνται με 60%, οπότε αναμένονται και από εκεί έσοδα.

Ολα αυτά τα άμεσα έσοδα αφήνουν στην άκρη κάθε συζήτηση για μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού όταν εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η βενζίνη λίαν συντόμως θα «ακουμπήσει» τα 3 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές σε βασικά είδη διατροφής θα ξεπεράσουν το 20-30%! Στην πράξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί τη ρήση του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε πει το επικό «αντέχει ο

Ελληνας», ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί του μιλούσαν για τον κυκεώνα που φέρνει στην κοινωνία η ακρίβεια. Αλλωστε το είδαμε και στην πανδημία. Για τα τουριστικά έσοδα τόσο το καλοκαίρι του 2020 όσο και αυτό του 2021 ο πληθυσμός της χώρας ρίχτηκε βορά στην τουριστική βιομηχανία, με συνέπεια η ελληνική κοινωνία να θρηνεί 30.000 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Η εκλογική παράμετρος

Ομως υπάρχει και άλλη μία παράμετρος που έχει πέσει στο τραπέζι: εκλογές το φθινόπωρο! Ετσι ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά από τους Ελληνες να σφίξουν το ζωνάρι και εκλιπαρεί τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς, ώστε να εμφανιστεί ως φιλεύσπλαχνος κυβερνήτης ο οποίος παίρνει μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας από την ακρίβεια. Για να συμβεί αυτό ελπίζει στα κρατικά έσοδα, στη διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου και βέβαια στο αν και πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούλιο. Ως προς το τελευταίο, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει κλειδώσει αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εμμένει, όταν συμβεί θα πυροδοτήσει νέο ράλι αυξήσεων σε καταναλωτικά προϊόντα. Αυτή η αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει κυρίως τις χώρες με υψηλές εισαγωγές, στις οποίες βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οπως εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να γνωρίζουμε ότι «το φτηνότερο ρεύμα, η φτηνότερη βενζίνη και το φτηνότερο τρόφιμο είναι αυτά που δεν καταναλώνονται».

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter