Καμία συμφωνία στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας – «Καυτή πατάτα» το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Καμία συμφωνία στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας – «Καυτή πατάτα» το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες οι οποίοι πέταξαν το μπαλάκι στην Κομισιόν σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο χρηματιστήριο ευρωπαϊκής ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία. Έτσι η τελική απόφαση πέφτει στους ηγέτες της Ε.Ε. σε κάποια από τις Συνόδους Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Οι Υπουργοί καλούν την Κομισιόν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταθέσει «πρόταση επείγουσας και προσωρινής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα μέτρα εν προκειμένω θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες», σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα συμπεράσματα της Τσεχικής προεδρίας.

Τα μέτρα αυτά «θα πρέπει αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για την ανακούφιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας, και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Συναίνεση σε σειρά ζητημάτων

Την ίδια ώρα, επιτεύχθηκε συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων καθώς οι υπουργοί φαίνεται να συμφώνησαν στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αλλά όχι και στην υποχρεωτικότητα αυτής της μείωσης όπως είχε προτείνει η Κομισιόν, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στο πλαφόν των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που βασίζονται σε πιο φθηνές μορφές ενέργειας, όπως και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Τέλος, οι υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να εγκρίνει το πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter