Καμίλα Βαλίεβα: Το κορίτσι με το τεταρπλό άξελ συνεχίζει κανονικά τις προπονήσεις παρά τις αποκαλύψεις ότι βρέθηκε ντοπέ – Υπό αμφισβήτηση το χρυσό

Καμίλα Βαλίεβα: Το κορίτσι με το τεταρπλό άξελ συνεχίζει κανονικά τις προπονήσεις παρά τις αποκαλύψεις ότι βρέθηκε ντοπέ – Υπό αμφισβήτηση το χρυσό

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση πως η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα, η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε δυο φορές τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία Τριμεταζιδίνη σε έλεγχο ντόπινγκ.

Την αποκάλυψη έκανε η ρωσική εφημερίδα RBC, ωστόσο, η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι το μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ της χώρας τους, βρέθηκε θετική στο τεστ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί δυο φορές η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου τόσο της 15χρονης όσο και τη υπόλοιπής Ρωσικής ομάδας, λέγοντας ότι διεξάγονται «νομικές διαβουλεύσεις».

Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους και ενδείκνυται για τη θεραπεία σε κρίση στηθάγχης. Είναι το ίδιο φάρμακο που ενεπλάκη σε μια υπόθεση Ρωσίδας αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 που κατέληξε σε διακανονισμό και τιμωρήθηκε με οκτάμηνη απαγόρευση. Αν και το φάρμακό που εντοπίστηκε στον οργανισμό της δεν ενισχύει την απόδοση των αθλητών, εντούτοις περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη ωστόσο στην περίπτωση της 15χρονης Καμίλα γιατί, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, η 15χρονη είναι «Προστατευμένο Πρόσωπο». Αυτό σημαίνει ότι ως “αθλήτρια που τη στιγμή της παραβίασης του κανόνα αντιντόπινγκ: δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαέξι” δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα εάν είναι ένοχη για παραβίαση αντιντόπινγκ.

Η ίδια πάντως η Καμίλα βγήκε στον πάγο το πρωί της Πέμπτης για να προπονηθεί κανονικά, έχοντας κοντά της την προπονήτριά της. Παρά την πίεση που βιώνει τις τελευταίες ώρες, η έφηβη -σύμφωνα και με όσα αναφέρει το Reuters- εκτέλεσε στην προπόνηση άλματα τετραπλού άξελ.

Η υπόθεση είναι στα «χέρια» της Πειθαρχικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Πατινάζ, ενώ μπορεί επίσης να ασκηθεί γρήγορα έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter