Καμμένος εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση: Οι ΗΠΑ επέμειναν στη σύμβαση με τη Lockheed, θα μείνουν προίκα οι υποδομές στην ΕΑΒ

Καμμένος εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση: Οι ΗΠΑ επέμειναν στη σύμβαση με τη Lockheed, θα μείνουν προίκα οι υποδομές στην ΕΑΒ

Την τροπολογία που προβλέπει σύμβαση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την εταιρία Lockheed Martin για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Π. Καμμένος εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για επαναφορά από την «μπροστινή πόρτα» των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε εξ αρχής ότι η τροπολογία έπρεπε να έχει συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και υποστήριξε ότι αιτία για αυτό το γεγονός ήταν υποχρεώσεις του στο εξωτερικό.

Ο κ. Καμμένος παραδέχτηκε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δια του ιδίου έχουν επισημάνει πολλάκις ότι η μέθοδος των αντισταθμιστικών προγραμμάτων ήταν αιτία διαφθοράς προκαλώντας «παράλληλες πληρωμές». Υποστήριξε, όμως, ότι παρά το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αφαιρεθεί το ποσό των 230 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16 και να μειωθεί το κόστος της αναβάθμισης από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, οι ΗΠΑ επέμειναν στην ολοκλήρωση όσων είχαν συμφωνηθεί από το 2005, καθώς -κατά τα λεγόμενα του υπουργού- είναι υποχρέωση της χώρας μας να καταβάλλει το σύνολο του ποσού. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι τα 230 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην εγχώρια βιομηχανία και έτσι θα μειωθούν ουσιαστικά από το τελικό τίμημα γιατί θα πάνε στις υποδομές της ΕΑΒ.

Ως προς το περιεχόμενο της σύμβασης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin και το ρόλο της ΕΑΒ είπε: «Όλες οι φάσεις του προγράμματος αυτού θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης της προμήθειας των επιμέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του λογισμικού που θα δημιουργηθούν από την κατασκευάστρια εταιρία στις ΗΠΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Πρέπει να τονιστεί ότι πλην ενός πρότυπου αεροσκάφους, κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίας στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό πρέπει η ΕΑΒ να έχει τις απαραίτητες υποδομές που θα παραμείνουν ως προίκα της ΕΑΒ για ανάλογη χρήση. Ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ζητήσει να κάνουν αναβαθμίσεις F-16 μέσω ΕΑΒ».

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος επισήμανε τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε ΕΑΒ και ιδιωτικές εταιρίες για πολλά χρόνια μέσω της συνέχισης της συμπαραγωγής F-16 και C-130j στην ΕΑΒ. «Η Lockfeed ήταν έτοιμη να μεταφέρει την γραμμή παραγωγής του C-130j σε άλλη χώρα. Με την ενίσχυση της γραμμής παραγωγής η Ελλάδα γίνεται η κύρια χώρα παραγωγής των συγκεκριμένων αεροσκαφών, προσφέροντας τουλάχιστον 20 χρόνια δουλειά στην ΕΑΒ» είπε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ακόμα ότι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) εισηγούταν ότι δεν χρειάζεται καν νομοθετική ρύθμιση επειδή αποτελεί προσφορά από την αμερικανική πλευρά, με την κυβέρνηση να ζητά την γνώμη του Νομισκού Σουμβουλίου του Κράτους το οποίο και απάντησε ότι η σύμβαση δεν γίνεται να κυρωθεί χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Μετά τη σύμφωνη γνώμη του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Δέδε, επί της τροπολογίας, ξεκίνησε ένα μπαράζ σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Πρώτος τον χορό έσυρε ο εισηγητής της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου. Ισχυρίστηκε ότι μέσω αυτής της «χοντράδας» εξηγούνται οι πρόσφατοι «λεονταρισμοί» του κ. Καμμένου. «Έχει και η κοροϊδία τα όριά της» είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει από την μπροστινή πόρτα τις παράτυπες και αδιαφανείς διαδικασίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία. Υπενθύμισε δε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά προγράμματα επί της παρούσας κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Β. Βενιζέλος τόνισε πως πρόκειται για κολοσσιαία «καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών στο χώρο των εξοπλισμών», καθώς τα αντισταθμιστικά ήταν «αγωγός διακίνησης χρημάτων». Πρότεινε, επίσης, να γίνει απευθείας σύμβαση μεταξύ ΕΑΒ και Lockheed προκειμένου να εφαρμοστεί η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παίρνοντας το λόγο, ο Άδωνης Γεωργιάδης εκτός από την κριτική περί προσχώρησης στο μέτωπο της ευρωατλαντικής συμμαχίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη ρητορική του παρελθόντος, κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι έφερε τελευταία στιγμή την εν λόγω τροπολογία γιατί ήταν στο πάρτι της κόρης του Εμίρη του Ντουμπάι. Μάλιστα, ρώτησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ γιατί η συγκεκριμένη σύμβαση έπρεπε να έρθει ενόσω θρυλείται ότι η συγκυβέρνηση αναμένεται να λήξει εντός των επόμενων ημερών.

«Αυτά τα λεφτά τα χρωστά η Lockheed στην Ελλάδα»

Ο κ. Καμμένος απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η Lockeed χρωστά τα 230 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στην τροπολογία από προηγούμενες συμβάσεις που ξεκινούν από το 2000. Απαντώντας στο αντίστοιχο ερώτημα του κ. Βενιζέλου, ξεκαθάρισε ότι τα 230 εκατ. ευρώ αποτελούν την πραγματική αξία και όχι την ονομαστική επί των οφειλομένων της Lockheed στην Ελλάδα.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

«Η πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λέει ότι επειδή ο νόμος Βενιζέλου απαγορεύει –και σωστά- τα αντισταθμιστικά, μετά την κύρια σύμβαση κάντε μια τροπολογία που θα σας επιτρέψει τα οφειλόμενα να τα πληρώσει η εταιρία προς την Ελλάδα» είπε ο κ. Καμμένος, διευκρινίζοντας εν ολίγοις ότι η πρακτική που ακολουθείται ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Ανέφερε περαιτέρω ότι τα 230 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν για να «δουλέψει η ΕΑΒ και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις». «Γι’ αυτό το περνάμε με νόμο. Μήπως να πούμε ότι δεν τα θέλουμε; Να απεμπολήσουμε 230 εκατ. ευρώ και να κλείσει και η ΕΑΒ; Αυτό είναι το ερώτημα» υποστήριξε.

Ονομαστική ψηφοφορία

Μετά από αίτημα της ΝΔ θα διεξαχθεί τη Δευτέρα ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, με τον κ. Καμμένο να προτείνει προς τα κόμματα που εγείρουν ενστάσεις να συζητηθεί είτε στην Ολομέλεια είτε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συγκεκριμένη τροπολογία.

Όπως αποφασίστηκε, η τροπολογία θα συζητηθεί διεξοδικά στην κλειστή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής την Παρασκευή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter