Καμμένος: Ο Τσίπρας γνώριζε το plan B μου, αλλά δεν συμφωνεί

Καμμένος: Ο Τσίπρας γνώριζε το plan B μου, αλλά δεν συμφωνεί

O Πάνος Καμμένος, επέστρεψε στην Ελλάδα από το ταξίδι του στις ΗΠΑ και μίλησε για όλα όσα γράφτηκαν για το επικείμενο ταξίδι, τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης για το πόσο σημαντικά οφέλη εξασφαλίστηκαν για την Άμυνα της χώρας.

Σχετικά με τις προτάσεις του για το εναλλακτικό σχέδιο στο Μακεδονικό, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθαρίζει ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη ως κυβερνητικός εταίρος και δεν εκπροσωπούσε την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Ειδικότερα μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, αλλά κατά τις επαφές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέθεσε την αρνητική θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

«Είχα υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η συμφωνία», είπε και απέδωσε την εναλλακτική πρότασή του στο διαφαινόμενο αδιέξοδο «όπως φάνηκε και στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ».

Σε ερώτηση για το αν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός σχετικά με το Plan B, ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν εγκρίνει τη συγκεκριμένη πρόταση ως επίσημη εξωτερική πολιτική και επανέλαβε ότι στις επαφές του στην Ουάσινγκτον «δεν υποκατέστησα ούτε τον Αλέξη Τσίπρα ούτε τον Νίκο Κοτζιά».

Όσον αφορά την απάντηση που έλαβε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βάσεις

Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε από τις ΗΠΑ για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος είπε ότι ως υπουργός εκπροσώπησε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της άμυνας και θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξήγησε ότι «όλες οι δομές των ενόπλων δυνάμεων έχουν γραφείο και πτέρυγα της Συμμαχίας σε κάθε μονάδα».

«Άρα», συνέχισε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας» και έφερε το παράδειγμα της Σούδας ως μιας βάσης που δίνει διευκολύνσεις στο σύνολο των συμμαχικών δυνάμεων.

«Υπάρχουν μόνο διευκολύνσεις που προβλέπονται από τη συμμετοχή μας στη Συμμαχία, δεν μιλάμε για καινούργιες βάσεις, δεν καταπατείται η εθνική κυριαρχία», είπε επίσης αναφερόμενος στη βάση της Λάρισας.

«Σε πλήρη αρμονία με τον Τσίπρα»

Απαντώντας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος έριξε τους τόνους λέγοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο καταλαβαίνει και αποδέχεται τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, «ακόμα και με τον κ. Φίλη που μπορεί να έχω λίγο παραπάνω απ’ ό,τι με άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος είναι έντιμος και καθαρός στις θέσεις του, ποτέ δεν τις άλλαξε».

Απάντησε, ωστόσο, στην κριτική που του άσκησε ο κ. Φίλης ότι είναι καρικατούρα του Ματέο Σαλβίνι ότι «οι ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι Σαλβίνι, στήριξαν την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των προσφύγων περισσότερο από κάθε άλλον γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική».

«Είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον Αλ. Τσίπρα», ανέφερε ο κ. Καμμένος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και εξήγησε ότι, αν και τα δύο κόμματα δεν ταυτίζονται ιδεολογικά, η κυβέρνηση συνεργασίας έχει τρεις στόχους: την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, «που το πετύχαμε», την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, «που το παλεύουμε», και την ανάπτυξη της χώρας «που και αυτό θα το πετύχουμε».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter