Καμπαγιάννης για Σαμπάνη: «Έγινε μία εξωδικαστική εκτέλεση – Είναι φοβερό ότι ένα κλεμμένο αυτοκίνητο κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή» (Video)

Καμπαγιάννης για Σαμπάνη: «Έγινε μία εξωδικαστική εκτέλεση – Είναι φοβερό ότι ένα κλεμμένο αυτοκίνητο κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή» (Video)

Για την υπόθεση της δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη τοποθετήθηκε ο Θανάσης Καμπαγιάννης σε παρέμβασή του στο 2ο Solidarity Film Festival στο Κερατσίνι, από τον Σύλλογο Πολιτισμού Killah P.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Σαμπάνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση του Νίκου Σαμπάνη είναι μια υπόθεση αστυνομικής βίας, στην οποία μία ομάδα Ρομά ανήλικων ατόμων, εντοπίζεται και καταδιώκεται από μία ομάδα αστυνομικών επειδή κατά πληροφορίες έχουν κλέψει το αυτοκίνητο και αυτό το οποίο ακολουθεί είναι πραγματικά σκηνές από την Άγρια Δύση. 36 σφαίρες. Φανταστείτε το να είναι έξω από το σπίτι σας ένα αμάξι και αστυνομικοί και οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση των περιστρόφων τους και να καταλήγουμε στο ότι πέφτουν 36 σφαίρες. Δηλαδή το γεγονός ότι σκοτώθηκε μόνο ο Νίκος είναι τυχαίο. Αυτό θεωρείται ότι είναι αστυνόμευση και γίνεται για την ασφάλεια. Και το πιο φοβερό δεν είναι μονάχα η ίδια η δολοφονία. Το γεγονός δηλαδή ότι ένα κλεμμένο αυτοκίνητο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή. Κοστίζει μια εξωδικαστική εκτέλεση, λέμε εμείς. Δηλαδή δεν έγινε αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνεται, να γίνει ένα δικαστήριο».

Στη συνέχεια ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε εκτενώς για την ατιμωρησία της αστυνομικής βίας, όσον αφορά την εν λόγω περίπτωση αλλά και γενικότερα.

«Αυτό το οποίο έγινε ήταν μια εξωδικαστική εκτέλεση από την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι την επόμενη μέρα πήγαν στη δουλειά τους. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, όχι μονάχα δεν πέρασαν αυτό το οποίο ο καθένας θα πέρναγε σε μια τέτοιου τύπου ανθρωποκτονία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι και εξακολουθούν να οπλοφορούν και να γυρνάνε. Δεν αποτάχθηκαν καν από το σώμα. Και αυτή είναι μια εικόνα δραματική για την αστυνομία που έχουμε. Είναι μια εικόνα δραματική για το ότι έχουν την εικόνα οι αστυνομικοί ότι μπορούν να χρησιμοποιούν με τέτοιον τρόπο τον οπλισμό τους, να υπάρχουν τέτοιου τύπου θύματα, να θρηνούμε νεκρούς και όμως αυτό το πράμα, να μην σημαίνει καμία τιμωρία. Μία τιμωρία, απόλυτη συστημική, πρόσφατα έγινε και η παρουσίαση του 2022 της έκθεσης του Συνηγόρου του πολίτη για τα περιστατικά αυθαιρεσίας, μιλάμε για μία συστημική αυθαιρεσία. Λιγότερο από 3 με 4% των περιπτώσεων που ερεύνησε ο συνήγορος του πολίτη οδηγεί στο ότι κάποιος αστυνομικός φεύγει από το σώμα». 

Τέλος ο Θανάσης Καμπαγιάννης υπογράμμισε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κυρίαρχης πολιτικής, που εκτιμά συνενώνει τις υποθέσεις αστυνομικής και ρατσιστικής βίας, δηλαδή πως κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί οι άνθρωποι περισσεύουν, «ότι δεν είναι άξιοι να ζήσουν» λόγω υποτιθέμενης «παραβατικότητας». Ο γνωστός δικηγόρος ανέφερε μάλιστα πως «είμαστε στην εποχή των περισσευούμενων πληθυσμών», και έθεσε ως ορισμό αυτού «το σχέδιο εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter