«Καμπανάκι» από εσωτερικό έγγραφο του CDC: Η μετάλλαξη «Δέλτα» ίσως μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά και εξίσου εύκολα από εμβολιασμένους

«Καμπανάκι» από εσωτερικό έγγραφο του CDC: Η μετάλλαξη «Δέλτα» ίσως μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά και εξίσου εύκολα από εμβολιασμένους

Καμπανάκι κινδύνου για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού κρούει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) με εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύει η Washington Post και αναπαράγουν οι New York Times και το CNN.

Σύμφωνα λοιπόν με εσωτερικό έγγραφο που επικαλούνται τα αμερικανικά ΜΜΕ, βασιζόμενο σε στοιχεία που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, οι πλήρως εμβολιασμένοι, που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, μπορούν να τη μεταδώσουν σε ποσοστά ανάλογα με εκείνα των ανεμβολίαστων. Την αυθεντικότητα του εγγράφου επιβεβαιώνει η επικεφαλής των Κέντρων, δρ. Ροσέλ Βαλένσκι (Rochelle Walensky). «Τα πράγματα είναι σοβαρά, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν φωνάζουμε άδικα» λέει ενώ παρομοιάζει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού με αυτήν της ανεμοβλογιάς και της ιλαράς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να φορούν μάσκες όχι μόνο για να προστατεύουν τους εαυτούς τους αλλά και όσους βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

Υπογραμμίζεται πως το CDC δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα τα στοιχεία του αλλά τέσσερις επιστήμονες που έχουν γνώση της έρευνας τόνισαν πως είναι πειστική και δικαιολογεί τη σύσταση του CDC για χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ,  η έρευνα διεξήχθη από άτομα εκτός του CDC ενώ κομμάτι της μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με την επιδημία στο Provincetown της Μασαχουσέτης, όπου οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου οδήγησαν σε 882 κρούσματα μέχρι την Πέμπτη όπου σχεδόν τρεις στους τέσσερις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι ειδικοί, σύμφωνα με το CNN, τονίζουν πως τα εμβόλια προστατεύουν κατά 90% από τη σοβαρή νόσηση, αν και ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης ή της μετάδοσης του ιού.

Το CDC συστήνει εκ νέου τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους

Νέα σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που αφορά τη χρήση μάσκας και από τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι της COVID-19 σε εσωτερικούς χώρους.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, το CDC συστήνει τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.

Ειδικά για τα σχολεία συστήνεται η καθολική χρήση μασκών από μαθητές, δασκάλους, λοιπό προσωπικό και επισκέπτες, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάσταση του καθενός. Απώτερος σκοπός είναι η διασφάλιση της ομαλής επανόδου στη διά ζώσης διδασκαλία με την έναρξη του νέου σχολικού έτους το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η απόφαση για τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους έρχεται, ουσιαστικά, να άρει την προηγούμενη απόφαση του CDC τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στους περισσότερους χώρους. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πλέον αρκετά διαφορετική συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο, οπότε υπήρχε σαφής πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, το οποίο αποδίδεται -κυρίως- στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2, που είναι ικανό να προκαλέσει λοίμωξη ακόμα και σε πλήρως εμβολιασθέντες. Υπολογίζεται ότι το στέλεχος Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ το ποσοστό των λοιμώξεων COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους ήταν 2% τον Μάρτιο, 5% τον Απρίλιο, 11% τον Μάιο και έφτασε το 20% τον Ιούνιο του 2021.

Η διευθύντρια του CDC, δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος Δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με το CDC, το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, όπως η ιλαρά και η ανεμοβλογιά. Κάθε κρούσμα που φέρει το στέλεχος Δέλτα μεταδίδει τον ιό σε 8 με 9 άτομα κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, πέρυσι κάθε κρούσμα COVID-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και έτσι ο SARS-CoV-2 έμοιαζε περισσότερο με κοινό κρυολόγημα ως προς τη μεταδοτικότητα.

Η κ. Walensky αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους. Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2 να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά τρεις φορές.

Πηγή: New York Times, WashingtonPost.com, CNN

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter