«Καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάια Σεβέρ, ανέδειξε σε συνέντευξή της στo Euractiv την άκρως δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Η κ. Σεβέρ μίλησε μετά το συνέδριο της ΕΣΗΕΑ στη Σαμοθράκη, υπό τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, όπου συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα με τις απειλές, την άσκηση βίας αλλά και τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

«Τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα, όπως εκείνο της δολοφονίας του δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα».

«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην ενημέρωση για τη μεταναστευτική πολιτική, τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης», δήλωσε η Σεβέρ στο Euractiv.

«Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επιθετικότητα και παρενόχληση από την αστυνομία και τους διαδηλωτές χωρίς την πολιτική βούληση να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους όταν κάνουν ρεπορτάζ σε διαδηλώσεις» πρόσθεσε η Σεβέρ, με την κροάτισσα δημοσιογράφο να στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο της ΕΣΗΕΑ από τη Σοφία Βούλτεψη.

«Τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους», επεσήμανε.

Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κ. Σεβέρ χαρακτήρισε ως «απίστευτα» τα όσα συμβαίνουν.

«Τελικά, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και την ανακάλυψη των υποκλοπών σε δημοσιογράφους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο και θα διορθώσει το σύστημα παρακολούθησης. Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», είπε, σημειώνοντας τη «βαθιά δυσπιστία» των δημοσιογράφων στη χώρα.

Οι υποκλοπές και οι μηνύσεις δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι. «Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν εξήγησαν την οικονομική τους κατάσταση. Είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να κάνουν πολλές δουλειές. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους και είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας», τόνισε η Σεβέρ.

«Όλοι αυτοί είναι σκληρά εργαζόμενοι, ταλαντούχοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, εκτός από τον αγώνα για επιβίωση, αντιμετωπίζουν εμφανή εχθρότητα από πολιτικούς, πιθανή κατασκοπεία και επιθέσεις», δήλωσε η Σεβέρ, προσθέτοντας ότι «πολλοί από αυτούς δέχονται το βάρος των αγωγών SLAPP».

Το Euractiv παραθέτει την 108η θέση της χώρας στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και τη δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και στην οποία η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ 46 άλλων χωρών, όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν αν ο τοπικός τους Τύπος ήταν ελεύθερος. Σε πρόσφατη έκθεση σημειώνεται ότι το 7% των πολιτών δήλωσε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι ελεύθερα από αθέμιτη πολιτική επιρροή, ενώ το 8% από αθέμιτη επιχειρηματική επιρροή.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», δήλωσε η Σεβέρ στη Euractiv.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter