«Καμπανάκι» Λέκκα για Κορινθιακό: Υπάρχει επιφύλαξη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό

«Καμπανάκι» Λέκκα για Κορινθιακό: Υπάρχει επιφύλαξη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για ενδεχόμενο νέο σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο μετά από τη δραστηριότητα που καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, και τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ.

Δείτε επίσης: Τσελέντης για σεισμό στη Δεσφίνα: Πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο σεισμό ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς δεν υπάρχει επαρκής μετασεισμική ακολουθία.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 Ρίχτερ και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 Ρίχτερ. Είναι ανοιχτές οι πιθανότητες».

«Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού».

Παράλληλα, ο Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε πως ένας σεισμός σαν αυτόν της τάξης των 5 Ρίχτερ, είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει τα ρήγματα αυτά. «Χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο μεγάλο σεισμό για να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση γειτονικών ρηγμάτων ή μια γενική διέγερση. Είναι μία συνήθης διαδικασία που συνήθως δεν δρομολογεί άλλες διαδικασίες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter