«Καμπανάκι» Μόσιαλου: Έρχονται νέες πανδημίες χωρίς συστήματα δημόσιας Υγείας (Video)

«Καμπανάκι» Μόσιαλου: Έρχονται νέες πανδημίες χωρίς συστήματα δημόσιας Υγείας (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ηλίας Μόσιαλος για ενδεχόμενες νέες πανδημίες τονίζοντας πως πρέπει να ενισχυθούν τα ισχύοντα συστήματα δημόσιας Υγείας.

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας τόνισε: «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τύχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι ήδη «έχουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που θα ωθήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εσωτερικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δημιουργώντας νέες μεγαλουπόλεις. Η Νιγηρία π.χ. σε 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά από τις ΗΠΑ, με ίσως 7-8 μεγαλουπόλεις άνω των 10 εκατ. κατοίκων. Πώς θα αναπτυχθούν αυτές οι πόλεις; Άναρχα, πολεοδομικά και υγειονομικά, άρα με συνθήκες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα συνύπαρξης με ζώα».

Υπογράμμισε ότι: «δεν έχουμε πολιτική υγείας για αυτές τις χώρες, ούτε ενισχυμένα συστήματα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει στον πλανήτη να γίνει μία συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης των συστημάτων Δημόσιας Υγείας χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Χρειάζεται επίσης βοήθεια στην πολεοδομική συγκρότηση και ανασυγκρότηση αυτών των χωρών». Είπε επίσης: «να μην υποτιμούμε αυτά τα φαινόμενα. Εμείς βλέπουμε τους μετανάστες, τις λίγες χιλιάδες που έρχονται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αλλά η μεγάλη μετανάστευση είναι εσωτερική, στις χώρες του Νότου».

Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Η ΕΕ έχει κάνει κάποια βήματα» και πρόσθεσε: «δημιουργεί μία νέα Αρχή που θα χρηματοδοτήσει την έρευνα για εμβόλια και φάρμακα, για την πιθανότητα εμφάνισης νέων ιών. Γίνεται συστηματική καταγραφή ολόκληρων οικογενειών ιών, για να είμαστε έτοιμοι να παράξουμε εμβόλια σε 100 ημέρες πλέον, όχι σε 7-8 μήνες. Επίσης, για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, με συστήματα παγκόσμιας παρακολούθησης, για να ξέρουμε πού μπορεί αν συμβεί η επόμενη πανδημία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter