«Καμπανάκι» ΟΕΝΓΕ για «μπαλώματα» Μητσοτάκη στο ΕΚΑΒ: «Εξέλιξη που οδηγεί σε νέες κοιλάδες Τεμπών»

«Καμπανάκι» ΟΕΝΓΕ για «μπαλώματα» Μητσοτάκη στο ΕΚΑΒ: «Εξέλιξη που οδηγεί σε νέες κοιλάδες Τεμπών»

Για μια επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΟΕΝΓΕ αναφορικά με την ΠΝΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα πληρώματα στα ΕΚΑΒ.

Δείτε επίσης: ΕΚΑΒ στην… Εντατική: Ασθενής με έμφραγμα περίμενε ασθενοφόρο για 2 ώρες

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν:

-Την ώρα που 3 ακόμα αδικοχαμένοι ασθενείς, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τη ζωή και την υγεία μας σαν «κόστος» για τους κρατικούς προϋπολογισμούς

– Την ώρα που ενώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 550 διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46 μόνιμοι
– Την ώρα που οι συμβάσεις των λιγοστών επικουρικών λήγουν στις 31/12/2023
– Την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ
– Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις, του ανεπαρκέστατου και πολύ πίσω από τις ανάγκες οργανισμού του ΕΚΑΒ, είναι πάνω από 700

«Εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή»

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει οτι η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δε διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του.

Μαλιστα αναρωτιουνται πως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών όπως έγινε σήμερα γνωστό, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη θα υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ;

Επίσης ξεκαθαρίζει οτι ο οδηγός του ασθενοφόρου είναι διασώστης πρώτα από όλα και μετά οδηγός! Τα τραγικά κενά δε μπαλώνονται με οδηγούς απορριμματοφόρων και πυροσβέστες από τις δραματικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και από τις αποδεκατισμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες, με στρατιώτες και εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως επαγγελματική και επιστημονική σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.

Ταυτόχρονα εξηγεί οτι στην ΠΝΠ δεν προβλέπεται κανένα, έστω έκτακτο, μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών στα μεγάλα αστικά κέντρα αφού τα μπαλώματά αφορούν νησιωτικούς δήμους, ορεινές περιοχές και την Κρήτη, απόδειξη ότι η έτσι και αλλιώς επικίνδυνη ρύθμιση είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου. Και αυτό τη στιγμή που ένας 52χρονος συνάδελφός μας από το Περιστέρι έφυγε από τη ζωή, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Τη στιγμή που στην Αθήνα ένας 48χρονος με έμφραγμα περίμενε 2 ώρες στα εξωτερικά ιατρεία μη εφημερεύοντος νοσοκομείου για να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο και να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει οτι τα μέτρα την κυβέρνησης δεν είναι «προσωρινού χαρακτήρα». Είναι ενταγμένα στον μόνιμο «κόφτη» των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη ζωή μας, στη διαχρονική πολιτική του «κόστους – οφέλους». Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης-λένε οι νοσοκομειακοί γιατροι-, εξήγγειλε την πρόσληψη μόλις 20 διασωστών για τα ασθενοφόρα της Αττικής και μόλις 250 πανελλαδικά και αυτοί μη μόνιμοι! Στόχος της κυβέρνησης είναι η παράδοση κερδοφόρων τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως οι διακομιδές, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου που θα τσεπώνουν τις εισφορές στον κλάδο της υγείας των εργαζομένων και που κατά τα άλλα η κυβέρνηση λέει με περίσσιο θράσος ότι δε θα κοστίζουν τίποτα στον ασθενή και ότι είναι δωρεάν! Ήδη η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αποφάσισε την ανάθεση των διακομιδών σε ιδιωτική εταιρία ασθενοφόρων.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί :

 Να ανακληθεί άμεσα η αντιεπιστημονική και επικίνδυνη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
 Να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, διασωστών, οδηγών, τεχνικών κλπ.)
 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.
 Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
 Πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, με ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter