«Καμπανάκι» Πρασσά: Δεν είναι ώρα για χαλάρωση – Όχι πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

«Καμπανάκι» Πρασσά: Δεν είναι ώρα για χαλάρωση – Όχι πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Προειδοποίηση πως δεν είναι ώρα για χαλάρωση καθώς  ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο, απηύθυνε ο Γιάννης Πρασσάς.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τόνισε πως η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Όπως επισήμανε, με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

Επίσης, σημείωσε πως: «Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα».

Ακόμα, πρόσθεσε πως παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον η δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

«Ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ», εξήγησε.

Εν κατακλείδι, χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter