«Καμπανάκι» Τζανάκη και σενάριο για «εκατόμβη νεκρών» σε ενδεχόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον (Video)

«Καμπανάκι» Τζανάκη και σενάριο για «εκατόμβη νεκρών» σε ενδεχόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμα μία φορά ο Νίκος Τζανάκης ο οποίος σε τοποθέτησή του στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, αρχής γενομένης για τους άνω των 40 ετών και ίσως αργότερα για τους άνω των 18.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε πως «ζούμε πια σε ένα πόλεμο» και προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ακόμα, εξήγησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορονοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Εν συνεχεία, παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια που σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον.

Το πρώτο σενάριο, που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί, είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεμβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον “αγώνα” από τον Μάρτιο του 2020».

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.

Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Εξαδάκτυλος: Θα ζούσαμε σε ασφαλέστερο περιβάλλον με υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 50

Στο μεταξύ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επίσης στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αν θεσπιζόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 50, «θα ζούσαμε σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε πως όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι όποια κι αν είναι η Όμικρον καλύτερα να μας βρει εμβολιασμένους, παρά να μας βρει ανεμβολίαστους».

Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου καθώς προσφέρει άμυνα ακόμη και στο μικρό ποσοστό των πολιτών που δεν την απέκτησαν με τις δύο πρώτες δόσεις. Κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα, της Όμικρον και των ασαφειών που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter