«Καμπανάκια» για πληθωριστική έκρηξη και αναβίωση «συνθηκών πετρελαϊκής κρίσης»

«Καμπανάκια» για πληθωριστική έκρηξη και αναβίωση «συνθηκών πετρελαϊκής κρίσης»

Είναι αναμενόμενο ίσως από μια κυβέρνηση που επενδύει στην επικοινωνία να προτιμά τους χαρμόσυνους πανηγυρισμούς για την έγκριση του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αντί των συζητήσεων για τους ορατούς κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία.

Είναι αναμενόμενο ίσως κι από τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ να τονίζουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να τελειώσει η πανδημία ή να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμένου για φέτος κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης το φθινόπωρο.

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας: σε υψηλό 10 των τα τρόφιμα 

Παρά ταύτα, υπάρχει η ανελέητη πραγματικότητα κι αυτή είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διεθνές φαινόμενο εκρηκτικών αυξήσεων σε όλα τα βασικά είδη, που σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει κιόλας στείλει τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά 10ετίας. Είναι επίσης πως τα ελληνικά νοικοκυριά, με μειωμένα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, θα πληγούν από τις σημαντικές  αυξήσεις που άρχισαν να εμφανίζονται σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης από τα τρόφιμα και τα χαρτικά έως τα βιομηχανικά προϊόντα και την ενέργεια και θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κουβέντα περί αυξήσεων σε βασικά τρόφιμα, τις τιμές των  καυσίμων, τις πρώτες ύλες, τα βιομηχανικά προϊόντα, τους ναύλους και το κόστος μεταφοράς  ξεκίνησε  εκτός Ελλάδας  τον Απρίλιο κι άνοιξε και στη χώρα μας στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, όταν το Ινστιτούτο Καταναλωτών κατέγραψε τις πρώτες αυξήσεις στα τρόφιμα, δίνοντας στη δημοσιότητα ενδεικτικά  στοιχεία για αυξήσεις στη   φέτα, στα μακαρόνια, τις σοκολάτες. Κι ενώ εκείνες τις μέρες ακόμη, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, επιχειρούσε να αντικρούσει τις καταγγελίες του ΙΝΚΑ, από την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε κι αυτό την ύπαρξη ανατιμήσεων στην αγορά σε γαλακτοκομικά είδη, αυγά, λαχανικά κ.α., που κατά περίπτωση φτάνουν έως και το 12%.

Εξωπραγματικές αυξήσεις στα ναύλα

Οι ανατιμήσεις που έχουν ξεκινήσει στην ελληνική αγορά αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις  κατά 40% που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, κατέγραψε στο βασικό καλάθι τροφίμων μέσα σε 12 μήνες αλλά και τις διψήφιες, της τάξης του 20% ως 50%, αυξήσεις στις διεθνείς τιμές καυσίμων και πρώτων υλών, που κατέγραψε σε έρευνά του το ΕΒΕΑ, πριν κάποιες εβδομάδες.

Συνδυαζόμενες μάλιστα με την εξωπραγματική αύξηση της τάξης του 525% στις τιμές των ναυτιλιακών ναύλων για τις μεταφορές κοντέινερ, όλες αυτές οι αυξήσεις, κατά τις προειδοποιήσεις του πρόεδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, θα έρθουν σε κύματα μέσα στο καλοκαίρι, πιέζοντας ανοδικά όλα τα κόστη των ελλήνων παραγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αλλά και τις τιμές που θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές σε όλα τα βασικά είδη: τρόφιμα, χαρτικά, καλλυντικά, βιομηχανικά προϊόντα, ενέργεια κλπ.

Απειλή για νέο πτωτικό σπιράλ στην ελληνική οικονομία

Οι πιέσεις αυτές δηλαδή, καθώς λόγω του μεγάλου μεγέθους τους είναι αδύνατο να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις, θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές, επειδή όμως τα εισοδήματα έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, θα οδηγήσουν σε  περαιτέρω συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης  και θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε νέο φαύλο κύκλο υφεσιακών πιέσεων προτού προλάβει να ανακάμψει. Κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου, ο Κων. Μίχαλος έχει καλέσει εδώ και αρκετές εβδομάδες την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το θέμα των αυξήσεων στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχόλιο.

Βακάκης: φαινόμενα που θυμίζουν μέρες παγκόσμιων  πετρελαϊκών κρίσων

Να όμως που την περασμένη εβδομάδα είχαμε και δεύτερο «καμπανάκι», αυτή τη φορά από τον Απ. Βακάκη, τον ιδρυτή των Jumbo. Ανακοινώνοντας εμπορικό εμπάργκο στις εισαγωγές φτηνών καταναλωτικών προϊόντων από την Ασία «μέχρι νεοτέρας», «λόγω του δεκαπλασιασμού των ναύλων μέσα σε ένα χρόνο», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Απ. Βακάκης τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση ανισορροπίας δημιουργεί «πρωτόγνωρες συνθήκες καθώς απαιτεί καταναλωτές εκατομμυριούχους» και συνιστά σοβαρή απειλή καθώς «θυμίζει μέρες παγκόσμιων πετρελαϊκών κρίσεων οι οποίες είχαν οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών στα ύψη».

Αν όμως έχουμε από τη μια τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ να φωνάζει για υψηλό 10ετίας στα τρόφιμα και από την άλλη το ΕΒΕΑ να προειδοποιεί για κίνδυνους εκρηκτικής ακρίβειας που θα βυθίσουν την ελληνική οικονομία σε νέο πτωτικό σπιράλ, και τον φιλοκυβερνητικό businessman Βακάκη, να κάνει λόγο για σοβαρή απειλή μεγέθους παγκόσμιας πετρελαϊκή κρίσης, γιατί αδρανεί και σωπαίνει η κυβέρνηση αλλά και γιατί η ΕΚΤ διαβεβαιώνει για τον προσωρινό χαρακτήρα του πληθωρισμού;

Γιατί η ΕΚΤ επιμένει στον «προσωρινό χαρακτήρα» του πληθωρισμού

Σε ότι αφορά την ΕΚΤ, κοινή εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών είναι ότι επιμένει και θα επιμείνει στη ρητορική του «προσωρινού χαρακτήρα του πληθωρισμού» προκειμένου να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια του ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί ο φετινός κοινός δανεισμός ύψους 80 δις ευρώ της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στη συνέχεια θα αλλάξει τη ρητορική της και θα  αυξήσει τα επιτόκια.

Όσο σοβαρό πρόβλημα κι αν αποτελούν οι πληθωριστικές πιέσεις, θα ήταν πολιτικά αδιανόητο για την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια προτού ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία και πριν ακόμη αρχίσει η μεγάλη έξοδος της ΕΕ στις αγορές, με έκδοση κοινού χρέους για τα κράτη μέλη που ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Γιατί σωπαίνει η ελληνική κυβέρνηση

Σε ότι αφορά πάλι τη σιγή ιχθύος της κυβέρνησης της ΝΔ, υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Η μία είναι ότι θέλει να αποφύγει κάθε σχόλιο που μπορεί να ενοχλήσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο είναι το  πλέον κερδισμένο από την κερδοσκοπία στους ναύλους που καταγγέλλουν Βακάκης και Μίχαλος.

Η δεύτερη είναι ότι επειδή  η έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων, όταν αναγνωριστεί επίσημα, αναμένεται να επισπεύσει την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων και να επιταχύνει τον τερματισμό του προγράμματος έκτακτης ρευστότητας λόγω της πανδημίας που εφαρμόζει η ΕΚΤ, πιέζοντας σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να αγωνιά για το τι θα φέρουν αυτές οι εξελίξεις για τους τίτλους  του ελληνικού Δημοσίου και την ελληνική οικονομία από το προσεχές φθινόπωρο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter