Καμπάνες κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία – Η Moody’s υποβάθμισε το outlook πέντε τραπεζών

Καμπάνες κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία – Η Moody’s υποβάθμισε το outlook πέντε τραπεζών

Οι άσχημες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην θέλει να πάρει τα μέτρα που απαιτούνται. Ετσι η Moody’s υποβάθμισε σε σταθερό από θετικό το outlook της αξιολόγησης των καταθέσεων της Alpha Bank, της Attica Bank, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Moody’s η υποβάθμιση του outlook αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην ελληνική οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών αυτών να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους και την κερδοφορία τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Moody’s στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καθυστερήσουν να εφαρμόσουν τα στρατηγικά σχέδια για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας το 2020-2021, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η επιβράδυνση που θα προκαλέσει ο κορονοϊός στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα δυσχεραίνει σημαντικά τη δυνατότητα τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Tα μέτρα στήριξης και η χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα αντισταθμίσει σε έναν βαθμό τον αντίκτυπο στην ποιότητα των δανείων τους.

Επιπρόσθετα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ήπια επιδείνωση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, η οποία ωστόσο θα παραμείνει πάνω από τα πιο χαλαρά όρια των ρυθμιστικών αρχών.

Η Moody’s αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν, με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να ενθαρρύνει τις τράπεζες να ενισχύσουν με ρευστότητα τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντέξουν την κρίση, ουσιαστικά προσπαθεί να τις κρατήσει έξω από το παιγνίδι, προσπαθώντας να τις σώσει, κάτι όμως που όπως φαίνεται έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Την ίδια πρακτική είχαν και οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2010, πρακτική που οδήγησε σε συνεχείς κεφαλαιοποιήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τις οποίες πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter