Καμπούλ: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ – 8 νεκροί

Καμπούλ: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ – 8 νεκροί

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Καμπούλ από την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον μιας θωρακισμένης αυτοκινητοπομπής του ΝΑΤΟ.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε την ώρα της πρωινής αιχμής, προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 28, «στην πλειονότητά τους άμαχοι», δήλωσε ο Νατζίμπ Ντάνις εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι τρεις στρατιώτες της συμμαχίας τραυματίστηκαν, όμως δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του πρακτορείου του Amaq, επισημαίνοντας ότι εξαπολύθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και ότι «8 Αμερικανοί στρατιώτες» σκοτώθηκαν, όπως και Αφγανοί.

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες στους μαχητές του ΙΚ στο Αφγανιστάν, με στόχο να τους εκδιώξουν εντελώς από τη χώρα έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ξένοι στρατιώτες επέβαιναν σε θωρακισμένα οχήματα, που είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε ισχυρές εκρήξεις.

Τουλάχιστον τρία πολιτικά οχήματα και δύο θωρακισμένα υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη που προκάλεσε έναν κρατήρα στον δρόμο που περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής αιτία της έκρηξης. Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ σύμφωνα με πηγή των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας, επρόκειτο για «ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις, που πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καμπούλ τον Απρίλιο την ώρα που οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατηγική τους στο Αφγανιστάν, άφησε να εννοηθεί ότι η φετινή χρονιά θα είναι «δύσκολη» για τα αφγανικά και τα ξένα στρατεύματα.

Παρόλα αυτά δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Τζον Νίκολσον, ο οποίος έχει δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη να σταλούν «μερικές χιλιάδες» επιπλέον άνδρες στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε την Κυριακή μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία εξετάζει μια αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ, που εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, εμπλέκονται στο Αφγανιστάν στην πιο μακρά διαμάχη στην ιστορία τους. Αυτή την περίοδο μετρούν 8.400 άνδρες στη χώρα και, εκτός από την επιχείρηση στήριξης των αφγανικών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων της αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν και του ΙΚ.

Εκτός από τα αμερικανικά στρατεύματα, ακόμη 5.000 συμμαχικοί στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος της πολεμικής αποστολής του ΝΑΤΟ και την απόσυρση της πλειονότητας των δυτικών στρατευμάτων το 2014, ο αφγανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση των δραστηριοτήτων των ισλαμιστών ανταρτών. Περισσότερο από το ένα τρίτο του εδάφους της χώρας δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και διάφορες πλευρές μάχονται για τον έλεγχο πολλών επαρχιών. Εξάλλου ακόμη και η πρωτεύουσα Καμπούλ είναι στόχος πολλών μεγάλων επιθέσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter