Καναδάς: Έρευνα της αστυνομίας σε γηροκομείο – 31 ηλικιωμένοι πέθαναν σε ένα μήνα

Καναδάς: Έρευνα της αστυνομίας σε γηροκομείο – 31 ηλικιωμένοι πέθαναν σε ένα μήνα

Η αστυνομία του Κεμπέκ διεξάγει έρευνες σε έναν οίκο ευγηρίας όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν από τις 13 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της επαρχίας αυτής του Καναδά, ο Φρανσουά Λεγκό, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστική» την κατάσταση.

«Νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτός ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους γηραιότερους στο Κεμπέκ», είπε ο Λεγκό, εμφανώς συγκινημένος, κρίνοντας ότι υπήρξε «σοβαρή αμέλεια» εκ μέρους της διεύθυνσης του ιδιωτικού ιδρύματος.

Στο γηροκομείο Herron, στο Ντορβάλ, στα προάστια του Μόντρεαλ, διαμένουν 150 ηλικιωμένοι. Από τους 31 θανάτους, οι 5 αποδίδονται στον νέο κορονοϊό, όμως είναι άγνωστα τα αίτια για τους υπόλοιπους 26.

Στις 26 Μαρτίου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ένας από τους ενοίκους του Herron, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και πέθανε λίγο αργότερα. Τρεις ημέρες μετά, αρμόδιοι των υπηρεσιών υγείας του δυτικού Μόντρεαλ πήγαν στο γηροκομείο όπου διαπίστωσαν «σοβαρά προβλήματα» αλλά και ότι «σημαντικό μέρος του προσωπικού είχε εγκαταλείψει το κέντρο», εξήγησε ο Λεγκό. Οι υγειονομικές υπηρεσίες έστειλαν δικό τους προσωπικό για να φροντίσει τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διεύθυνση του οίκου ευγηρίας δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και μόλις το βράδυ της Παρασκευής οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των ενοίκων. Τότε ανακάλυψαν πόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των θανάτων.

Ο Λεγκό είπε επίσης ότι με αυτήν την αφορμή θα ελεγχθούν και τα 40 ιδιωτικά ιδρύματα για ηλικιωμένους που λειτουργούν στο Κεμπέκ. «Το χρωστάμε στους ηλικιωμένους μας να τους νοσηλεύουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter