Καναδάς: Για πρώτη φορά δύο ακροδεξιές ομάδες στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων»

Καναδάς: Για πρώτη φορά δύο ακροδεξιές ομάδες στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων»

Η κυβέρνηση του Καναδά περιέλαβε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά δύο ακροδεξιές ομάδες στον κατάλογο με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις, λίγες ημέρες αφού οι υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας παραδέχθηκαν την «αύξηση του επιπέδου εγρήγορσης» μπροστά σε αυτή την «απειλή».

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανανέωσε «τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων» επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά προστέθηκαν δύο ακροδεξιές ομάδες που έχουν παρουσία στον Καναδά: η Blood and Honor (Αίμα και Τιμή) και η Combat 18 (Μάχη 18)».

Η Blood and Honor ιδρύθηκε το 1987 στη Βρετανία και «είναι ένα διεθνές δίκτυο νεοναζί, η ιδεολογία του οποίου βασίζεται στο εθνικοσοσιαλιστικό δόγμα της ναζιστικής Γερμανίας», επεσήμανε το υπουργείο.

«Το ένοπλο παρακλάδι» της οργάνωσης αυτής, το Combat 18 (C18) έχει διαπράξει από τη δεκαετία του 1990 φόνους και βομβιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές, οι οποίες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην βομβιστική επίθεση το 2012 εναντίον ενός κτιρίου όπου διέμεναν Ρομά στην Τσεχία.

Ο Καναδάς έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές» περίπου 60 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων συνδέονται με το τζιχαντιστικό κίνημα.

Η απόφαση να προστεθούν στον σχετικό κατάλογο ακροδεξιές ομάδες ελήφθη μετά την ετήσια έκθεση της Καναδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SCRS) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Στην έκθεσή της η SCRS ανέφερε ότι «από το 2014 στον Καναδά έχουν εξαπολυθεί πολλές βίαιες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί εν μέρει ή πλήρως από τον δεξιό εξτρεμισμό».

Η υπηρεσία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δολοφονία το 2014 τριών αστυνομικών στο Μόκτον του ανατολικού Καναδά, στο μακελειό σε τέμενος του Κεμπέκ το 2017 που κόστισε τη ζωή σε έξι πιστούς και στην επίθεση με αυτοκίνητο στο Τορόντο το 2018 που προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter