Καναδάς: Κορυφαίος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι του απαγορεύτηκε να ερευνήσει μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια

Καναδάς: Κορυφαίος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι του απαγορεύτηκε να ερευνήσει μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια

Το γεγονός ότι του απαγορεύτηκε να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία του Νιου Μπράνζουικ, από την οποία φοβάται ότι επηρεάζονται περισσότεροι από 200 άνθρωποι βιώνοντας ανεξήγητη νευρολογική διαταραχή, καταγγέλλει κορυφαίος επιστήμονας στον Καναδά, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί, που έγιναν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία διέρρευσαν στον Guardian, προέκυψαν δύο χρόνια αφότου η ανατολική επαρχία έκλεισε την έρευνά της για μια πιθανή «συστάδα» υποθέσεων.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου γνώμη είναι ότι υπάρχει κάτι αληθινό που συμβαίνει στο Νιου Μπράνζουικ, που δεν μπορεί απολύτως να εξηγηθεί από την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ, εξέχων μικροβιολόγος.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της περιοχής προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής διαταραχής του εγκεφάλου Creutzfeldt-Jakob. Αυτά τα συμπτώματα ήταν ποικίλα: Ορισμένοι ασθενείς άρχισαν να βγάζουν σάλια ενώ άλλοι… ένιωσαν σαν να περπατούσαν ζωύφια στο δέρμα τους.

«Χτυπά» τους νέους

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας διαπίστωσε ότι η ομάδα των ασθενών πιθανότατα είχε διαγνωστεί λάθος και έπασχε από γνωστές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του Νιου Μπράνζγουικ έθεσαν επίσης αμφιβολίες για το έργο του νευρολόγου Αλιέρ Μαρέρο, στον οποίο παραπέμφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις από μπερδεμένους γιατρούς της περιοχής. Ο γιατρός έχει γίνει από τότε σκληρός υποστηρικτής των ασθενών που πιστεύει ότι έχουν παραμεληθεί από την επαρχία.

Μια τελική έκθεση από την επιτροπή, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε «συστάδα» ανθρώπων που έπασχαν από άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σηματοδότησε το τέλος της έρευνας.

Ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και προβλήθηκαν από τον Guardian, υποστηρίζουν μια εντελώς διαφορετική ιστορία και υποδηλώνουν ότι οι ανώτεροι ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την αιτία – και τα εξουθενωτικά συμπτώματα – μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που επηρεάζει δυσανάλογα τους νεότερους.

«Η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό»

Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Οκτώβριο του 2023 με ένα άλλο μέλος της PHAC, ο Κούλθαρτ, ο οποίος υπηρέτησε ως ομοσπονδιακός επικεφαλής στην έρευνα του 2021 για την ασθένεια του Νιου Μπράνζουικ, είπε ότι είχε «αποκοπεί» από οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο λόγος ήταν πολιτικός.

Ο Κούλθαρτ, ένας βετεράνος επιστήμονας που ηγείται επί του παρόντος του Καναδικού Συστήματος Επιτήρησης Νόσων Creutzfeldt-Jakob, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από τον Guardian. Αλλά στο email που διέρρευσε, έγραψε ότι πιστεύει ότι μια «περιβαλλοντική έκθεση – ή ένας συνδυασμός εκθέσεων – πυροδοτεί ή/και επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων» με άτομα που φαινομενικά είναι επιρρεπή σε διάφορες ασθένειες αναδίπλωσης πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που έρχονται σε εμάς ως ύποπτη ασθένεια», ανέφερε ο Κούλθαρτ.

Αντίγραφα των email στάλθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας από μια ομάδα υπεράσπισης ασθενών τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές εάν ελήφθη κάποια ενέργεια. Η επιτροπή, το τμήμα υγείας του Νιου Μπράνζουικ και το υπουργείο Υγείας του Νιού Μπράνζουικ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κούλθαρτ.

«Παρόλο που ο Δρ Αλιέρ Μαρέρο έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με ευρήματα και παρατηρήσεις όσον αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, από τον Μάιο του 2023, η Δημόσια Υγεία του Νιού Μπράνζουικ έχει λάβει συνολικά μόνο 29 πλήρεις κοινοποιήσεις από τον Δρ Marrero», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της επαρχίας στον Guardian σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Αυτές εξετάζονται… μέχρι σήμερα, η Δημόσια Υγεία του Νιού Μπράνζουικ δεν έχει λάβει παρόμοιες κοινοποιήσεις από άλλους γιατρούς», πρόσθεσε.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κούλθαρτ προέκυψε περισσότερο από έναν χρόνο αφότου ο Μαρέρο παρακάλεσε την καναδική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές δοκιμές που πίστευε ότι θα έδειχναν τη συμμετοχή της χημικής ένωσης γλυφοσάτη.

Ο Μαρέρο, ο οποίος αρχικά συνεργάστηκε στενά με τον Κούλθαρτ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Οκτωβρίου, κατευθύνοντας αντ’ αυτού τις ερωτήσεις στην υγειονομική αρχή της επαρχίας.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που τα κρούσματα επισημάνθηκαν για πρώτη φορά στους αξιωματούχους της υγείας, οι πάσχοντες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αγνόησε την κατάστασή τους.

«Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου»

«Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε μια νεαρή γυναίκα, προσθέτοντας ότι από τότε που η επαρχία εξέδωσε την τελική της έκθεση, δεν έλαβε καμία βοήθεια ή παρακολούθηση, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν.

Υποφέρει πλέον από μυϊκό τρέμουλο και κακό συντονισμό, ενώ οι γιατροί της είπαν ότι η επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της θυμίζει ασθενή αρκετές δεκαετίες μεγαλύτερό της.

«Η κατάστασή μου εξελίσσεται και τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα», δήλωσε. Η γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν μπορεί να μαγειρέψει επειδή τα χέρια της είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και τώρα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε κατεψυγμένα γεύματα.

Καθώς η μνήμη της επιδεινώνεται, χρειάζεται συνεχείς υπενθυμίσεις από το έξυπνο ηχείο της για να παίρνει φάρμακα, να κάνει ντους και να τρώει.

«Μου λείπει να μπορώ να οδηγώ και να έχω μια αίσθηση ανεξαρτησίας», λέει. «Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου εσωτερικά».

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: Ο καλύτερος πελάτης της Google στην πολιτική διαφήμιση, παρά το εξωφρενικό χρέος της

ΕΟΔΥ για Μαγνησία: «Εντοπίστηκε σαλμονέλα – Ο θάνατος δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας»

Προκλητικός ο Άδωνης για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ: «Οι πολίτες μπορεί να θέλουν να προσγειωθεί και ένας ιπτάμενος δίσκος»

Γερμανία: «Κανόνι» βάρεσε η FTI ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης- Άγνωστες οι συνέπειες

Η Γαλλία βάζει στο στόχαστρο και το… καρπούζι, επειδή συμβολίζει την Παλαιστίνη! (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter