Καναδάς: Συγγνώμη του Πάπα Φραγκίσκου για τις κακοποιήσεις αυτοχθόνων

Καναδάς: Συγγνώμη του Πάπα Φραγκίσκου για τις κακοποιήσεις αυτοχθόνων

Περίπου ένα χρόνο αφότου άρχισε να αποκαλύπτεται η φρίκη που βίωσαν παιδιά αυτόχθονες στον Καναδά, όταν εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι με τα λείψανα χιλιάδων παιδιών, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τη Δευτέρα συγγνώμη για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στα εγκλήματα αυτά, επισκεπτόμενος ένα απ’ τα σχολεία.

«Ζητώ ταπεινά συγχώρεση για το κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί εναντίον των ιθαγενών λαών», είπε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κατά την επίσκεψή του κοντά στον χώρο του πρώην σχολείου Ermineskin για Ινδιάνους, νότια του Έντμοντον της Αλμπέρτα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «καταστροφική» την πολιτική του Καναδά για τα σχολεία που είχαν δημιουργήσει για τους αυτόχθονες, επισημαίνοντας ότι η αναγκαστική αφομοίωση των ιθαγενών στη χριστιανική κοινωνία κατέστρεψε τους πολιτισμούς τους, διέλυσε τις οικογένειές τους και περιθωριοποίησε τις γενιές με τρόπους που εξακολουθούν να γίνονται αισθητές σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυαναμενόμενη απολογία του Ποντίφικα άνοιξε το εβδομαδιαίο προσκύνημα του στον Καναδά, το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει την Εκκλησία στο δρόμο της συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες και να βοηθήσει τα θύματα.

Υπενθυμίζεται πως η καναδική κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ήταν αχαλίνωτη στα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση χριστιανικά σχολεία που λειτουργούσαν από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970. Περίπου 150.000 ιθαγενή παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και αναγκάστηκαν να τα παρακολουθήσουν σε μια προσπάθεια να τα απομονώσουν από την επιρροή των σπιτιών, των μητρικών γλωσσών και των πολιτισμών τους και να τα αφομοιώσουν στη χριστιανική κοινωνία του Καναδά.

Καθολικά θρησκευτικά τάγματα λειτουργούσαν 66 από τα 139 οικοτροφεία του Καναδά, όπου χιλιάδες παιδιά πέθαναν από ασθένειες, πυρκαγιές και άλλες αιτίες.

Πηγή: The New York Times

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter