Ως «διαχειριστής κρίσεων», κατάλληλος να σταθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και ικανός να προστατεύσει τον Καναδά από τους δασμούς και τους επεκτατικούς στόχους του μεγιστάνα, παρουσιάστηκε στους πολίτες ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας.
Η εκλογή του χαρακτηρίστηκε από ορισμένους παρατηρητές ως «πολιτικό θαύμα», αφού ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, μετρώντας μόλις τρεις μήνες στον πολιτικό στίβο, οδήγησε το κόμμα του σε μια τέταρτη θητεία, βγάζοντας τους Φιλελεύθερους από την άβυσσο που ακολούθησε μετά την παραίτηση του Τζάστιν Τριντό.
Οι εκλογές σηματοδοτούν επίσης μια οδυνηρή ήττα για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι υπό την ηγεσία του Πιερ Πουαλιέβρ ανέμεναν να επιστρέψουν στην εξουσία, μέχρι που η διπλωματική και εμπορική κρίση που προκλήθηκε από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο υπονόμευσε δραματικά την απήχηση μιας λαϊκιστικής στροφής προς τα δεξιά.
Θέτοντας υποψηφιότητα με αντι-Τραμπ ρητορική και στηριζόμενος στο πλούσιο βιογραφικό του στα Οικονομικά, ο Κάρνεϊ κατάφερε να πείσει τους Καναδούς για την οικονομική του εμπειρία. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα κατορθώσει να αναζωογονήσει γρήγορα την υποτονική οικονομία της χώρας, την ώρα που αυτή βγαίνει από μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αναταραχής και δέχεται απειλές από τον ισχυρό γείτονά της.
Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο πρώην επικεφαλής δύο κεντρικών τραπεζών της G7, που εργάστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία στην Goldman Sachs και διετέλεσε πρόεδρος τόσο της Brookfield Asset Management όσο και του Bloomberg, υποσχέθηκε να προστατεύσει τον Καναδά από τον Τραμπ, ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρο τη χώρα από τότε που ανέλαβε εκ νέου την εξουσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται συχνά στον Καναδά ως δυνητική «51η πολιτεία των ΗΠΑ» -το έπραξε ακόμη και την ημέρα των εκλογών- και έχει αποκαλέσει συχνά τον προκάτοχο του Κάρνεϊ «κυβερνήτη Τριντό». Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αρκετούς δασμούς στον άλλοτε οικονομικό τους σύμμαχο, μεταξύ των οποίων 25% σε προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τη συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά και 25% σε ορισμένα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους.
Η διαπραγμάτευση με τον Τραμπ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Κάρνεϊ, αν και έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι «η παραδοσιακή σχέση του Καναδά με τις ΗΠΑ έχει τελειώσει». Εχει μάλιστα ορκιστεί να αναζητήσει νέες εμπορικές και αμυντικές συνεργασίες με συμμάχους, να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων του Καναδά και να ενισχύσει τον στρατό, ιδιαίτερα στην Αρκτική. Για τον ίδιο «δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί», ούτε κάποια «γρήγορη λύση». Αντιθέτως, προειδοποίησε τους Καναδούς ότι «έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους».
Το πρώτο τετ α τετ με τον Τραμπ
Για ενδυνάμωση των σχέσεων της κυβέρνησής του με τους διεθνείς εταίρους του, ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά ξεκινά διεθνή περιοδεία την επόμενη εβδομάδα με επισκέψεις στο Παρίσι και το Λονδίνο. Θα μεταβεί επίσης στο Ικάλουιτ, πρωτεύουσα της διοικητικής διαίρεσης του Νούναβουτ, για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία και την ασφάλεια στον καναδικό αρκτικό κύκλο.
Μια πρώιμη δοκιμασία της ικανότητας του Κάρνεϊ να διαχειριστεί τις σχέσεις του με τον Τραμπ θα έρθει τον Ιούνιο, όταν ο Καναδάς θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στο Κανανάσκις της Αλμπέρτα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει το «παρών» και να βρεθεί ανάμεσα στους στενότερους συμμάχους της Αμερικής, οι οποίοι έχουν πληγεί από τους δασμούς της κυβέρνησής του.
Αντίθετα, ο Κάρνεϊ θα βρίσκεται «εντός έδρας» και ανάμεσα σε φίλους του. Διαθέτει καλές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ενώ παράλληλα, επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Για την ιστορία, την τελευταία φορά που ο Τραμπ παρευρέθηκε σε Σύνοδο Κορυφής της G7 στον Καναδά το 2018, είχε μια έντονη διαμάχη με τον Τριντό, τον οποίο αποκάλεσε «διπρόσωπο» και, τελικά, αποχώρησε χωρίς να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.