Κανείς… άριστος δεν χάνεται: Δουλειά στη Frontex ο Μπίνης, μετά το «πλυντήριο» της κυβέρνησης στην ΕΑΔ

Κανείς… άριστος δεν χάνεται: Δουλειά στη Frontex ο Μπίνης, μετά το «πλυντήριο» της κυβέρνησης στην ΕΑΔ

Κανείς… άριστος δε χάνεται επί των ημερών Μητσοτάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον Άγγελο Μπίνη, τέως στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού που ήταν διορισμένος στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο οποίος πλέον, μετά την παραίτησή του από την ΕΑΔ, βρήκε τον επόμενο σταθμό στην… καριέρα του, αυτή τη φορά στη Frontex, σε μία εποχή που το θέμα των pushbacks βαρύνει την κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες μέρες, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ή καλύτερα την Εθνική Αρχή Αδιαφάνειας όπως την έχουν αποκαλέσει πολλοί. Την ώρα που το Documento ολοκλήρωνε την αποκαλυπτική έρευνά του για τα «έργα και τις ημέρες» του τέως στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, εκείνος υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι εντυπωσιακό ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παραιτήθηκε ξαφνικά ενώ έχει δεχτεί σκληρή κριτική για μια σειρά από εκθέσεις της ΕΑΔ που ακόμη και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει «φιάσκο».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη στο Politico, ο Αγγ. Μπίνης, «μετακομίζει» στη Frontex, διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση για να ελέγξει το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων «ως επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου στον οργανισμό», όπως αναφέρει. Όλα αυτά σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση είναι έκθετη για το θέμα των pushbacks τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο.

Έργα και ημέρες Μπίνη στην ΕΑΔ

Από την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και τα παράνομα pushbacks στο Αιγαίο μέχρι το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και την εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis, η ΕΑΔ υπό τον Μπίνη φρόντιζε να «καθαρίζει» όλους τους εμπλεκόμενους που σχετίζονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τυχόν ευθύνες έχοντας μετατραπεί σε πλυντήριο. Η υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, σε σημείο που, σύμφωνα με νομικές πηγές, ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικές ευθύνες, καθώς ορισμένες υποθέσεις αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

Το γεγονός εξάλλου ότι η ΕΑΔ δεν επιτελεί το έργο για το οποίο θεωρητικά δημιουργήθηκε, παρά μόνο ελέγχεται για τη συγκάλυψη υποθέσεων και για εξυπηρετήσεις προς την κυβέρνηση, πιστοποιεί και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη στοχοποιεί ευθέως την ΕΑΔ, οι ανησυχίες που εκφράζει ωστόσο και οι επισημάνσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για προβλήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία του έχουν άμεσο αντίκτυπο και σε αυτή. Σε κάθε περίπτωση, συνιστούν απόδειξη ότι η αρχή που δημιουργήθηκε για να εξασφαλίζει τη διαφάνεια στο δημόσιο δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

Διαβάστε τη συνέχεια: Πλυντήριο της κυβέρνησης η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter