Κανένα φως για τις εκκρεμείς συντάξεις

Κανένα φως για τις εκκρεμείς συντάξεις

Εύσημα μόνο για τον κομματικό σωλήνα της ΝΔ έχει ο… project manager στον οποίο ανατέθηκε η επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Με τη «γαλάζια» συνταγή της τοποθέτησης «ημετέρων» που βαφτίζονται επαΐοντες, η ομάδα έργου για τις εκκρεμείς συντάξεις είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Οταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα φτιάχνεις μια επιτροπή, λένε όσοι γνωρίζουν καλά το μάνατζμεντ, ειδικά σε επίπεδο πολιτικής! Στην περίπτωση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων που πάλι (όπως και μέχρι τις αρχές του 2015) έχει γιγαντωθεί, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να αναθέσει το πρόβλημα σε μια ομάδα έργου.

Κατά τα εταιρικά πρότυπα μάλιστα έθεσε επικεφαλής έναν άνθρωπο γνωστό στους κομματικούς κύκλους της ΝΔ. Για λόγους μάρκετινγκ ο άνθρωπος που… πρέπει να διορίζεται σε κρατικές θέσεις ονομάστηκε project manager. Ομολογουμένως βαρύγδουπος τίτλος για τον οικονομολόγο Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της ομάδας έργου που αποτελείται και από τους:

• Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια Ασφαλιστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

• Δρα Αλέξανδρο Βαρβέρη, αναπληρωτή διευθυντή Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ.

• Δρα Αρτέμιδα Δεδούλη, πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

• Ελένη Νιαρχάκου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα τρία εκ των πέντε στελεχών της ομάδας έργου έχουν μηδενική εμπειρία στον τομέα των συνταξιοδοτήσεων.

Ας μείνουμε όμως στον επικεφαλής, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του μέσω του υπουργείου. Εκεί διαβάσαμε ότι έχει διατελέσει επικεφαλής έργου σε πολλά σημαντικά πρότζεκτ της ελληνικής κυβέρνησης.

• Κατά την περίοδο 2007-09 υπήρξε συντονιστής (project manager) για ολόκληρη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

• Το 2012-14 ηγήθηκε της ιδρύσεως του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΙFG).

Αυτό που δεν αναφέρει είναι ότι την παρούσα περίοδο έχει διοριστεί στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για κομματικές τοποθετήσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πάντως (χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν κατώτερο, μεσαίο ή ανώτερο στέλεχος) ο ίδιος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στον τομέα της διοίκησης και διαχείρισης έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις, με πιο αξιοσημείωτες: το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το διοικητικό συμβούλιο του Alpha TV, τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της Βουλγαρικής Τράπεζας Επενδύσεων (BIB – αργότερα Emporiki Bank Bulgaria) καθώς και της Interamerican Romania, Interamerican Bulgaria και της Interlife Κύπρου.

Η εταιρειούλα του project manager

Ομως στο βιογραφικό του υπάρχουν κι άλλα μαργαριτάρια. Οπως αναφέρει, είναι «Συνιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων»!

Αν κάποιος δεν έχει εντρυφήσει στο δίκαιο των εταιρειών μπορεί να αναφωνήσει και «ουάου» (το «σβζιιιν» το έχει κατοχυρώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης όταν αναφέρεται τηλεοπτικά στην πορεία των επενδύσεων επί ΝΔ). Αν κάποιος γνωρίζει τους ορισμούς στο δίκαιο των εταιρειών, μάλλον του μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά όσον αφορά τις ιδιότητες. Η καχυποψία ενισχύεται επιπροσθέτως από την απόκρυψη της επωνυμίας της εταιρείας.

Ουδέν όμως κρυπτόν υπό τον ήλιον της έρευνας. Ο project manager των εκκρεμών συντάξεων έχει μια ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρειούλα (ΙΚΕ) με κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Πρόκειται για την Canary Wharf Value Partners ΙΚΕ. Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 (προφανώς λόγω αλλαγής κυβέρνησης δεν μπορούσε να προσδοκά σε άλλον κρατικού ενδιαφέροντος διορισμό). Μάλιστα οι ίδιοι την κατατάσσουν, σύμφωνα με την από 26-09-2020 καταχώρηση οικονομικών καταστάσεων, στην κατηγορία των πολύ μικρών οντοτήτων των παρ. 2α,2β του άρθρου 1 του ν. 4308/2014!

Χαρακτηριστικά μικρού τζίρου

Αυτή η ΙΚΕ που κατά τον project manager είναι μεγάλη και τρανή κατά τον τελευταίο κατατεθειμένο ισολογισμό στο ΓΕΜΗ έχει πάγια στοιχεία συνολικού ποσού 2.657,69 ευρώ. Ναι, για να μην κουράζεστε έχει μόλις 2.600 ευρώ και κάτι ψιλά πάγια στοιχεία. Επίσης τρομάζει και η κεφαλαιακή της θέση που είναι 62.585,60 ευρώ! Επίσης, πάντα με βάση τον ισολογισμό του 2019 που η ίδια η εταιρεία του κατέθεσε στο ΓΕΜΗ, οι αμοιβές εργαζομένων ανέρχονταν στο ποσό των 43.415,77 ευρώ. Αν αυτό διαιρεθεί, εύκολα διαπιστώνεται ότι απασχολούσε περί τους τέσσερις υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης με κατώτατο μισθό.

Οσο για τα κέρδη μετά φόρων, αυτά το 2019 ανήλθαν σε μόλις 55.540,52 ευρώ. Αν δηλαδή θεωρήσουμε ότι μοιράστηκαν στους δύο εταίρους της ΙΚΕ, τότε εύκολα βρίσκουμε ότι έλαβε ο καθένας από 27.770,26 ευρώ, άρα ο project manager αυτού του τεράστιου έργου ζει με ένα ποσό κάτω των 2.000 ευρώ ανά μήνα, όσο ένας καλός μισθός ενός μεσαίου ή κατώτερου στελέχους τράπεζας δηλαδή.

Αυτός ο άνθρωπος που διοικεί όχι πάνω από πέντε υπαλλήλους στη δική του εταιρεία έρχεται να οργανώσει μια τεράστια εκστρατεία εκκρεμών συντάξεων και να συντονίσει πάνω από 100 ανθρώπους ποντάροντας στη γνώση του ΕΦΚΑ δύο ανθρώπων και δύο καθηγητών πανεπιστημίου που ουδέν γνωρίζουν για τον τρόπο συνταξιοδότησης. Πόσο πιο φανερό να κάνουμε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συστήσει μια επιτροπή για να μην κάνει το παραμικρό; Αλλωστε, όπως σε πολλά δημοσιεύματα του Documento έχουμε καταστήσει σαφές, η γιγάντωση των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή. Η μη καταβολή συντάξεων αποτελεί πλάγιο τρόπο δανεισμού του κράτους. «Kρυφό χρέος» το έχει χαρακτηρίσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter