Κάποιος να εξηγήσει στον Οικονόμου τι σημαίνει SLAPPs

Κάποιος να εξηγήσει στον Οικονόμου τι σημαίνει SLAPPs

Σκηνές από το θέατρο του παραλόγου έπαιξε ο Γιάννης Οικονόμου το μεσημέρι της Δευτέρας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όπου αφενός εμφάνισε κυβέρνηση και Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αθώες περιστερές» για τις διώξεις κατά Κώστα Βαξεβάνη και άλλων δημοσιογράφων για το φιάσκο της «σκευωρίας Novartis», και αφετέρου, υπερηφανεύτηκε για την ελλιπή του ενημέρωση για το τι σημαίνει «Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού», οι γνωστές SLAPPs για τις οποίες διαμαρτύρονται οι δημοσιογράφοι διεθνώς.

Οι αποκαλύψεις του Documento για τη λίστα Predator των παρακολουθήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη μονοπώλησαν το ενδιαφέρον κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, με τον Γιάννη Οικονόμου να δέχεται έναν καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε σειρά προκλητικών απαντήσεων. Όμως δύο από αυτές προκαλούν όχι μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την νοημοσύνη των πολιτών, και ιδίως των δημοσιογράφων που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Συγκεκριμένα, στο άκουσμα της προαναγγελίας του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις συκοφαντικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πρόσωπό του, όπως τα περί «εθνικού συκοφάντη», ο Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να αστeιευτεί, και μάλιστα με ένα θέμα που «πονάει» εκατοντάδες δημοσιογράφους εντός και εκτός συνόρων, αλλά και την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

«Μετά τον κ. Κούλογλου, είναι ο δεύτερος. Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν slapps για πολιτικούς και όχι μόνο για δημοσιογράφους. Θα δούμε» απάντησε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρώντας προφανώς πως το να αστειευτεί με τα εργαλεία που πολιτικοί και επιχειρηματικοί κολοσσοί χρησιμοποιούν για να φιμώσουν δημοσιογράφους διεθνώς είναι μια καλή ιδέα. Σημειώνεται πως όπου «SLAPPs» σημαίνει «Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού» (Strategic lawsuits against public participation). Συνεπώς, όπως είναι κατανοητό, δεν νοούνται… SLAPPs για πολιτικούς.

Απάντηση έστειλε στον Γ. Οικονόμου ο Στ. Κούλογλου, που έχει επίσης προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για συκοφαντικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Θυμίζουμε ότι οι SLAPP, δηλαδή οι καταχρηστικές αγωγές με στόχο την οικονομική εξόντωση, στρέφονται κατά των δημοσιογράφων από πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα. Ο κ. Οικονόμου έχει μπερδέψει τη μήνυση με την αγωγή. Δεν μου κάνει εντύπωση, με το χάος που επικρατεί στην κυβέρνηση» ανέφερε ο ευρωβουλευτής, καλώντας τον να άρει την ασυλία του για να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

«Οι πολιτικοί πρέπει να σέβονται τους αντιπάλους τους, να μην τους δυσφημούν, ούτε να τους εξυβρίζουν. Σε διαφορετική περίπτωση υφίστανται τις συνέπειες του νόμου όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες. Ελπίζω λοιπόν ο κ. Οικονόμου να παραιτηθεί από την ασυλία του για να κριθεί από τη Δικαιοσύνη» κατέληξε ο Στ. Κούλογλου στη δήλωσή του.

Αποθέωση του παραλογισμού και της απόλυτης διαστροφής της πραγματικότητας ήρθε όμως όταν ο Γ. Οικονόμου κλήθηκε να υποστηρίξει τους ίδιους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς του στο πρόσωπο του Κ. Βαξεβάνη, δεχόμενος την ερώτηση εάν «εφόσον είναι συκοφάντης, θα κινηθεί νομικά η κυβέρνηση εναντίον του».

«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε επιλέξει να μην κινούμαστε με νομικούς τρόπους και πολιτικά να καυτηριάζουμε τα πράγματα και να αναδεικνύουμε τα ζητήματα. Αντίθετα, νομίζω ότι έχουμε αρκετά παραδείγματα που έχουν στραφεί άλλοι νομικά εναντίον μας, αλλά είναι και αυτό μια καινοτομία της συγκυρίας» απάντησε ο Γ. Οικονόμου, την ώρα που ακόμα δεν έχει κάτσει η σκόνη από την κατάρρευση του αφηγήματος περί «σκευωρίας Novartis», με την οποία η Νέα Δημοκρατία κατ’ εντολήν του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να σείρει στο Ειδικό Δικαστήριο δημοσιογράφους, όπως ο Κ. Βαξεβάνης, η Γ. Παπαδάκου και άλλοι για «συμμορία» και «ελευθεροδολοφονία», για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του σκανδάλου των παράνομων χρηματοδοτήσεων του φαρμακευτικού κολοσσού.

Ο Γιάννης Οικονόμου έχει εκτός των άλλων και κοντή μνήμη. Εμείς και -ευτυχώς- οι πολίτες, όχι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter