Κάποιος να του μιλήσει για Εξωτερική Πολιτική

Κάποιος να του μιλήσει για Εξωτερική Πολιτική

Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει άνθρωπος που δεν γελάει, δεν εξοργίζεται ή δεν λυπάται (ή όλα μαζί) με τους επικίνδυνους, ανιστόρητους και θρασύτατους θεατρινισμούς του Ερντογάν.

Οι μόνοι που τον «συνοδεύουν» και τον στηρίζουν είναι όσοι πιστεύουν πως με τους εθνικισμούς, τις θρησκοληψίες και τις προσευχές ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Ούτε καν για τους ίδιους ωστόσο! 

Στην περίπτωσή του το «target group» του Ερντογάν είναι οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην πατρίδα του.

Θέλει εκλογικά και προσωπικά οφέλη. Θέλει να ηγηθεί του ισλαμικού τόξου μέσα στην μεγαλομανία του και την αρχομανία του.

Ούτε ο πρώτος «σωτήρας» ούτε ο τελευταίος…

Καμιά βέβαια σημασία δεν έχει πως με αυτά τα θέατρα ούτε ο κόσμος χορταίνει, ούτε ο κόσμος πάει μπροστά, ούτε η ειρήνη αποκαθίσταται.

Η Αγία Σοφία είναι και θρησκευτικό σύμβολο και αρχιτεκτονικό θαύμα και παγκόσμιος ιστορικός θησαυρός.

Ήταν σωστά μουσείο, έπρεπε να παραμείνει μουσείο.

Αν και η οργή για την εικόνα αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη, οι ανάλογες αντιδράσεις έπρεπε μάλλον να περνούν από την λογική και την ανάλυση.

Ο Ερντογάν έγινε «κακός» γιατί εμείς (με την ευρύτερη έννοια) τον κάναμε κακό. Γιατί του επέτρεψαν αυτούς τους θεατρινισμούς και εθνικισμούς.

Γιατί τον τρέφουν και τον κανακεύουν για τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί τους κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και όταν έχει τόσα ανοικτά μέτωπα και βρίσκεται συχνά στριμωγμένος. Εκμεταλλευόμενος την γεωστρατηγική θέση της χώρας και το μέγεθός της τον αφήνουν να τα κάνει.

Και εμείς πως αντιδρούμε;

Με το να χτυπάς τις καμπάνες, όσο κι αν είναι έκφραση αντίδρασης, δεν εξορκίζεις το κακό. Ούτε θρέφοντας τον εθνικισμό και πολιτικολογώντας μέσα στις εκκλησίες.  

Ούτε με τις μεταδόσεις επί μεταδόσεων στην τηλεόραση για να δείξεις την μουσουλμανική προσευχή και να εξοργίσεις τους εδώ πιστούς.

Αυτά γίνονται για την τηλεθέαση, για την αλίευση ψήφων, για την επίρριψη ευθυνών, την μετακίνηση ευθυνών.

Αν θέλεις να μην γίνονται, τότε έχεις συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, σαφή εξωτερική πολιτική ώστε να αποτρέπεις τέτοιες καταστάσεις, είτε πρόκειται για την Αγία Σοφία, είτε για το Καστελόριζο, είτε για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Αν θέλεις βέβαια και δεν έχεις δεύτερες σκέψεις στο μυαλό σου για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, για διαχωρισμό του Αιγαίου και των πιθανών κοιτασμάτων του…

Δεν γίνεται να ενισχύεις εθνικισμούς, θρησκείες για να ψάχνεις ψήφους και ταυτόχρονα να κάνεις τα αντίθετα και να πιστεύεις μόνον στο θεό του χρήματος και της επιχειρηματικότητας…

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι δικτάτορας, διεφθαρμένος, εθνικιστής και ό,τι άλλο θέλεις. Μπορεί και «να μην έχει το θεό του».

Αλλά μια σοβαρή χώρα φροντίζει με συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν ξαφνιάζεται κάθε τόσο επειδή η τύχη δεν της τα ‘φερε θετικά. Δεν βασίζεται στο τυχαίο αλλά προβλέπει και δουλεύει νυχθημερόν.   

Βλέπετε, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε την Ελλάδα στη θέση της Ελβετίας.

Δόξα τω Θεώ, μας αρέσει ο ήλιος, η θάλασσα και ο γαλάζιος ουρανός…

Αλλά με τις καμπάνες και τις λειτουργίες, ούτε γνώση θα αποκτήσουμε ούτε εξωτερική πολιτική…

Αυτά είναι για τα μάτια ή για τα αυτιά του κόσμου…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter