Καραβάνι με 21 πρόσφυγες εντόπισε η FRONTEX στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Καραβάνι με 21 πρόσφυγες εντόπισε η FRONTEX στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν το όνειρό τους 21 πρόσφυγες και μετανάστες-μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά- καθώς εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο ανδρών της FRONTEX στα ελληνοαλβανικά σύνορα. σε μία από τις πρώτες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Συνόρων από τις 22 Μαΐου, όταν και εγκαταστάθηκε στην περιοχή με 50 άνδρες.

Το καραβάνι των προσφύγων εντοπίστηκε στην πράσινη ζώνη που χωρίζει τα σύνορα των δύο χωρών.

Όπως ανέφεραν οι Ιρακινοί στόχος τους ήταν να διασχίσουν την Αλβανία, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής που διασχίζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Ουγγαρία αύξησε το κύμα των προσφύγων που διέρχεται από την Αλβανία. Έτσι, πέρυσι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στο έδαφος της Αλβανίας, κυρίως από τη Συρία, αλλά και από τα παλαιστινιακά εδάφη και το Πακιστάν.

Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Sander Leshi δήλωσε ότι το 2018 ο αριθμός των μεταναστών ήταν έξι φορές υψηλότερος από ό,τι το 2017 και ότι αυτό το φαινόμενο, αν και λιγότερο έντονο, εξακολουθεί να υπάρχει και φέτος. Την ίδια ώρα το μοναδικό οργανωμένο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στην Αλβανία είναι στα Τίρανα, χωρητικότητας 130 ατόμων.

Συνολικά πενήντα στελέχη της FRONTEX έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, χερσαία και θαλάσσια, με στόχο τον έλεγχο και παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μέσω Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας από τις 22 Μαΐου.

Εκτός από έμψυχο δυναμικό, η αποστολή περιλαμβάνει, επίσης, 16 περιπολικά αυτοκίνητα, θερμικές κάμερες και άλλον εξοπλισμό εντοπισμού.

Στο ελληνικό έδαφος, στην περιοχή της Ηπείρου, υπηρετούν 15 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της FRONTEX, οι οποίοι υπάγονται στη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιούν κοινές επιχειρήσεις με τους Έλληνες αξιωματικούς.

Η δύναμη της Frontex με τα οχήματά της και όλον τον εξοπλισμό διαμένει στα Γιάννινα και εναλλάσσεται ανά τακτά χρονιά διαστήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter