Καράτε: Επιχορήγηση με καμουφλάζ

Καράτε: Επιχορήγηση με καμουφλάζ

Αναφορά που καταγγέλλει οικονομική απιστία στην ομοσπονδία του καράτε βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες στα χέρια του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Η μεθόδευση αφορά ποσό 25.000 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του έτους 2021.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε από παράγοντα του αθλήματος με θεσμικό ρόλο επί χρόνια το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Documento, η διοίκηση της ομοσπονδίας του καράτε φρόντισε να «καμουφλάρει» στα κιτάπια της τα διαθέσιμα αποθεματικά ώστε να δηλώσει πένης και να εξασφαλίσει τα ποσά του προϋπολογισμού για το έτος 2021.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα που αναφέρεται σε συνεδρίαση του ΔΣ στις 30 Νοεμβρίου:

«Ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Ταμία, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ., ότι κατά την τελική φάση της επεξεργασίας από την ΓΓΑ των υποβληθέντων στοιχείων για την είσπραξη της κρατικής επιχορήγησης για το 2021 του ποσού των 25.000 ευρώ, η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ ζήτησε την τροποποίηση του υποβληθέντος αναμορφωμένου Προϋπολογισμού του 2021, ούτως ώστε αυτός να μην προβλέπει την ύπαρξη ταμειακών διαθεσίμων ύψους 64.664,46 ευρώ, καθώς η διατήρηση τόσο υψηλού χρηματικού αποθεματικού καθιστά περιττή την αιτούμενη κρατική επιχορήγηση των 25.000 ευρώ, δεδομένου ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί, έλαβε χώρα διαλογική συζήτηση.

Το ΔΣ με βάση τα παραπάνω και προκειμένου η Ομοσπονδία να μην χάσει την κρατική επιχορήγηση αποφάσισε κατά πλειοψηφία με 11 ψήφους υπέρ και 2 λευκά, των κ.κ. Μακρή και Παπαδημητρίου, την αποδοχή της εισήγησης του Ταμία για την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, όπως το εκτιμώμενο κατά την 31/12/2021 Αποθεματικό των 64.664,46 ευρώ, κατανεμηθεί στον Κωδ. 0255Β “Επίσημες Εκδηλώσεις Εξωτερικού” κατά 34.000 ευρώ και τον Κωδ. 0272 “Διοργάνωση Περιφερειακών – Διασυλλογικών – Πανελληνίων Πρωταθλημάτων” κατά 30.664,46 ευρώ, ώστε το σύνολο των πόρων του προϋπολογισμού να μπορεί να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση των δαπανών. Επίσης παρασχέθηκε εξουσιοδότηση στον Ταμία να αποστείλει στην ΓΓΑ τον παρακάτω τελικό Προϋπολογισμό 2021».

Ο ρόλος της ΓΓΑ

Ο καταγγέλλων υπαινίσσεται μάλιστα ότι η παραπάνω μεθόδευση έγινε με την παρότρυνση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία είναι αρμόδια για την οικονομική εποπτεία και τον έλεγχο των δράσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες:

«Διαπιστώνεται η πρόθεση μηδενισμού των ταμειακών διαθέσιμων της Ομοσπονδίας, ύψους εξήντα τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων εξήντα τεσσάρων Ευρώ και σαράντα έξι Λεπτών (64.664,46 €) κατόπιν “αιτήματος” της αρμόδιας Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ταμία της Ομοσπονδίας όπως αυτά αποτυπώνονται στην εισήγηση του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΟΚ που έλαβε χώρα στις 30 Νοέμβριου 2021.

Σημειωτέον ότι ο Ταμίας της Ομοσπονδίας δεν προσδιορίζει αν ήταν γραπτό ή προφορικό το εν λόγω “αίτημα” της αρμόδιας υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Κοντολογίς, η ομοσπονδία καράτε κατηγορείται ότι έκρυψε τεχνηέντως τα χρηματικά αποθέματα που είχε στα ταμεία της και αναδιαμόρφωσε αναδρομικά τον προϋπολογισμό του 2021 περί το τέλος του έτους ώστε να διατηρήσει το δικαίωμα να εισπράξει τα 25 χιλιάρικα του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα ήδη υπάρχοντα λεφτά καμουφλαρίστηκαν, βάσει της αναφοράς, ως δήθεν προϋπολογισθέντα έξοδα για το τρέχον έτος: 34.000 ευρώ για επίσημες εκδηλώσεις εξωτερικού και 30.554,46 ευρώ για διοργάνωση πρωταθλημάτων. Τα σχετικά πρακτικά δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια.

Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι η ομοσπονδία καράτε είχε εκπληρώσει στο σύνολό τους όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις για το 2021, συνεπώς «δεν προκύπτουν επιπλέον έξοδα ούτε για επίσημες εκδηλώσεις εξωτερικού ούτε για την ανάπτυξη του αθλήματος». Και επισημαίνει ότι τα ταμειακά αποθέματα της ομοσπονδίας στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανέρχονταν σε 130.740 ευρώ, «συμπεριλαμβανομένων των 25.000,00 ευρώ που εκταμιεύθηκαν από τη ΓΓΑ για το έτος 2021 στις 23/12/2021».

Συνηθισμένη τακτική

Τα έγγραφα που συνοδεύουν την αναφορά προς τον οικονομικό εισαγγελέα (πρακτικά, προϋπολογισμοί κ.ά.) βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας, αν και παρόμοιες νομιμοφανείς μεθοδεύσεις είναι μάλλον συνηθισμένο modus operandi σε αθλητικές ομοσπονδίες. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πολύπαθη ομοσπονδία καράτε είναι μια από τις ελάχιστες (αν όχι η μοναδική) στις οποίες στις φετινές εκλογές επικράτησε η παράταξη που είχε την ευλογία του Λευτέρη Αυγενάκη.

Το καράτε υπήρξε ολυμπιακό άθλημα πέρυσι στο Τόκιο αλλά χωρίς τη συμμετοχή Ελληνα αθλητή, αφού η Ελενα Χατζηλιάδου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter