Καρδίτσα: 26 χρόνια μετά, το ίδιο μαρτύριο (εικόνες)

Καρδίτσα: 26 χρόνια μετά, το ίδιο μαρτύριο (εικόνες)

Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Καρδίτσας, έχει σκεπαστεί από τα νερά και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Κι όμως οι εικόνες της καταστροφής δεν είναι πρωτόγνωρες.

Η περιοχή είχε πλημμυρίσει ξανά το 1994. Από τότε είχε διαπιστωθεί πως αν δεν γινόταν Φράγμα θα ήταν μοιραίο. Μετά από 26 χρόνια τα ίδια. Στα 11 απο αυτά Περιφερειάρχης είναι ο Κ. Αγοραστός. Η περιφέρεια περιορίστηκε σε συμβουλές για προστασία. Δεν υπάρχει καμία άμεση επέμβαση. Όλα είναι στο έλεος του νερού. Η περιοχή θρηνεί και έναν νεκρό.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1994, όταν τα ορμητικά νερά του Ενιππέα, μετά από ένα 48ωρο έντονων βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τα νερά άλλων χειμάρρων, όπως του Σοφαδίτη, του Ιταλικού, του Καράμπαλη, του Μέγα, του Καλέντζη, του Πάμισσου και του Φαρσαλίτη άρχισαν να φτάνουν αργά αλλά σταθερά στο καταληκτικό σημείο του κάμπου, στην Μεταμόρφωση (παλιά ονομασία Κουρτίκι). 

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί ζημιές στο φράγμα του Σμοκόβου που τότε βρισκόταν υπό κατασκευή, ενώ είχε πλημμυρίσει και η πόλη της Καρδίτσας και των Σοφάδων. ο τότε μηχανικός των έργων στο φράγμα του Σμοκόβου Άλκης Αγραφιώτης είχε δηλώσει στη “Θεσσαλία τηλεόραση” και το “Ν.Α.”: Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμαθα συγκρατούσε τον μεγάλο όγκο των νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και οι ζημιές στον κάμπο της Καρδίτσας, θα είχαν κατά πολύ αποφευχθεί..”

Οι τότε τοπικές αρχές είχαν αναγκαστεί να σπάσουν το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στον κάμπο, στον κοσκινά, τη μαραθέα, το Μάρκο, για να δώσουν διέξοδο στα νερά που σχημάτιζαν μία τεράστια λίμνη.

Στο Ευίδριο είχε υποχωρήσει η γέφυρα του Ενιππεα και το χωριό είχε αποκοπεί από τον έξω κόσμο, στη Μυρίνη μεγάλες οι ζημιές σε σπίτια, το ίδιο και στους Σοφάδες και το Ριζοβούνι. Στην πόλη της Καρδίτσας, είχαν πλημμυρίσει υπόγεια πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην πλημμυρική ζώνη του Καράμπαλη, κτηνοτροφικές μονάδες και ημιοϋπόγεια μαγαζιά καθώς η στάθμη των νερών των ποταμών Γαύρα και Καράμπαλη βρισκόταν πάνω από το σημείο σιφωνισμού των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέφουν μέσα στην πόλη.

Ένα μεγάλο τσουνάμι νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και από όλους τους παραποτάμους του Πηνειού κατευθυνόταν στο καταληκτικό σημείο του κάμπου τη Μεταμόρφωση. Αργά το απόγευμα στις 23 Οκτωβρίου τα νερά κατέκλυσαν το χωριό που βυθίστηκε σιγά- σιγά κάτω από τα λασπόνερα. Η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες δραματική. Τα νερά να έχουν σχηματίσει μία απέραντη λίμνη, με βάθος πάνω από 3 μέτρα και από κάτω σπίτια και περιουσίες των χωρικών, που έβλεπαν με πόνο ότι η απουσία αντιπλημμυρικών και η έλλειψη καθαρισμού καναλιών και παραποτάμων είχε τραγικές συνέπειες.. Επί 20 ημέρες προσέγγιζαν το χωριό, απ΄όπου εξείχαν μόνον οι στέγες των σπιτιών, με βάρκες και τα νερά δεν έλεγαν να υποχωρήσουν.

Προς τις αρχές Νοεμβρίου και αφού είχαν γίνει οι πρώτες εκλογές για την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, κατέφθασε στο χωριό και αφού τα νερά είχαν υποχωρήσει, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για να υποσχεθεί δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων , αλλά και ένα πακέτο αντιπλημμυρικών έργων (το γνωστό “πακέτο Λαλιώτη”) στον κάμπο της Καρδίτσας, που στόχο είχε να θωρακίσει τη Μεταμόρφωση, το Βλοχό και το Κεραμίδι, τα χωριά εκείνα που όντας στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού, υποφέρουν συχνά από πλημμυρικά φαινόμενα…

«Ενδιαφέρον»

Ενδεικτικό για πόσον ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τη μεγάλη καταστροφή στην Καρδίτσα, είναι το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έστειλε άμεσα τους αρμόδιους υπουργούς Καραμανλή, Χρυσοχοΐδη ή Χαρδαλιά, αλλά τον υφυπουργό Εσωτερικών και τον ΓΓ Υποδομών. Και αυτοί με ελικόπτερο.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έστειλε τους τομεάρχες και κορυφαία στελέχη όπως οι Ν. Παππάς, Χ. Σπίρτζης, Κ.Ζαχαριάδης και Χ. Καφαντάρη και ο τοπικός βουλευτής Σπ. Λάππας.

Στις δηλώσεις τους τόνισαν:

Νίκος Παππάς: «Να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους που βιώνουν την οδύνη της απώλειας. Να ευχηθούμε στους ανθρώπους εδώ στο Μουζάκι, στην Αργιθέα, στα Φάρσαλα, στον Αλμυρό καλή δύναμη και υπομονή για να μπορέσουμε όλοι μαζί να επαναφέρουμε τη ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς. Και να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων. Η κατάσταση εδώ στο Μουζάκι είναι αποκαρδιωτική. Η Αργιθέα είναι απολύτως αποκλεισμένη και οι πληροφορίες λένε ότι ούτε ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση ή την περιφέρεια δεν έχει δώσει το παρόν. Μιλάμε για μια περιοχή στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Και το υπουργείο Υποδομών με τους ανθρώπινους πόρους του και τις υπηρεσίες και όλη την υποδομή πρέπει αμέσως να κινητοποιηθεί για να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Και το υπουργείο Ανάπτυξης βεβαίως να μην καθυστερήσει τις αποζημιώσεις των καταστημάτων».

Χρήστος Σπίρτζης: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και ευχόμαστε να έχουμε καλά νέα για τους αγνοούμενους συμπολίτες μας.

Η παρουσία μας εδώ με εντολή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα δηλώνει την συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφές .

Ο κυκλώνας Ιανός αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό ή έκτακτο. Η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά η περιφέρεια Θεσσαλίας, η πολιτική προστασία όφειλαν να ήταν απόλυτα προετοιμασμένες. Δεν αρκούν τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για να βρίσκονται οι πολίτες σε εγρήγορση. Πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο ίδιος, η κυβέρνησή του, οι περιφερειάρχες και ο κρατικός μηχανισμός.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε εγρήγορση και προετοιμασία στη Θεσσαλία. Έσπασαν αναχώματα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πλημμύρισε η πόλη της Καρδίτσας. Έφραξαν γέφυρες εξαιτίας του μη καθαρισμού ρεμάτων δημιουργώντας μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και εκτροπή των υδάτων εντός οικιστικών περιοχών. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, ο αποκλεισμός οικισμών και η απουσία συνεργείων ως τώρα, αποδεικνύουν την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επειδή το φαινόμενο θα μετατοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση και να συνδράμει με κινητοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει εγκαταλειφθούν οι πολίτες στις μεγάλες καθυστερήσεις που εδώ και 15 μήνες επανήλθαν στις αποκαταστάσεις των καταστροφών».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Για τους αγνοούμενους ευχόμαστε να βρεθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι μια κρίσιμη και έκτακτη κατάσταση και η δράση θα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα: πρώτον, έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής ώστε να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες και όλες οι πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την καταστροφή και, δευτερευόντως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους δήμους, τις περιφέρειες και την κεντρική διοίκηση ώστε την επόμενη φορά η περιοχή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Θα μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή και τις κλιματικές ανακατατάξεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από όλους προκειμένου να μην μας βρίσκει απροετοίμαστους ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως αυτό». 

Πηγή: thessaliatv.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter