«Καρφιά» Τσίπρα κατά Αλβανίας και Σκοπίων από το Βελιγράδι

«Καρφιά» Τσίπρα κατά Αλβανίας και Σκοπίων από το Βελιγράδι

Επικριτικός ήταν ο πρωθυπουργός για τη εθνικιστικές και μισαλλόδοξες διαθέσεις που επιδεικνύουν Αλβανία και Σκόπια, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησε με τον σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει αξιόλογη επιμονή και υπομονή, συμπληρώνοντας ότι «η συνεργασία και η επίλυση των διαφορών δεν μπορεί να γίνει εφικτή όταν επιμένει κάποιος σε λυτρωτικές θέσεις και εθνικιστική διάθεση που δεν ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής μας».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε έμμεσο μήνυμα και στα Τίρανα, εκφράζοντας ανησυχία για τις φωνές μισαλλοδοξίας και εθνικισμού που ταλανίζουν τα Βαλκάνια, αναφέροντας ότι «το μέλλον της περιοχής, αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όχι με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών». Φαινόμενα του παρελθόντος δεν βοηθούν τόνισε, αφήνοντας αιχμές για Τουρκία και Αλβανία.

Αναφορικά με τη β’ αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο, εκτιμώντας πως «συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης, και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα χωριστά», ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άνοδος των εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη τον ανησυχεί γιατί επηρεάζει τις δυνάμεις σήμερα οι οποίες διαχειρίζονται τα κρίσιμα ζητήματα.

«Όταν πάμε σε εκλογές είθισται η ατζέντα των δυνάμεων αυτών να επηρεάζει τις δυνάμεις του κέντρου και να την υιοθετούν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο σέρβος πρωθυπουργός ερωτηθείς αν θα αναλάμβανε κάποια πρωτοβουλία μεσολάβησης στο Σκοπιανό είπε ότι «εμείς είμαστε μια μικρή χώρα και δεν μπορούμε να παίξουμε από μόνοι μας το ρόλο κάποιου μεγάλου ηγέτη ιδιαίτερα όταν δεν μας καλούν κιόλας».

Οι δυο πρωθυπουργοί μεταξύ άλλων συμφωνήσαν στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Βελιγραδίου, ενώ συνέστησαν ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας που θα συνεδριάσει την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter