«Καρφιά» Βαληνάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά – «Δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική»

«Καρφιά» Βαληνάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά – «Δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική»

Αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, σε συνέντευξή του στο Ιωάννινα TV.

O πρώην υπουργός και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο ούτε στρατηγική απέναντι στον αναθεωρητισμό των συνθηκών που προωθούν οι Τούρκοι, περιοριζόμενη στην πεπατημένη του να ενημερώνει τις χώρες της Ε.Ε για τις προκλήσεις της Τουρκίας, οι οποίες με την εξαίρεση της Γαλλίας περιορίζονται μόνο στο να ακούνε».

«Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, πέραν από τι πιστεύουμε στην Ελλάδα, έχει γίνει μια ισχυρή χώρα», ανέφερε ο κ. Βαληνάκης, «και βαδίζει με βάση οργανωμένο σχέδιο, αμβισβητώντας συνθήκες, σύνορα, ΑΟΖ κλπ και αν περιοριστούμε σε όσα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο για θερμό επεισόδιο αλλά και σοβαρότερες εξελίξεις σε βάρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

Σχολιάζοντας τις ίσες αποστάσεις που τηρούν τον τελευταίο καιρό απέναντι στην Τουρκία και την Ελλάδα, χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ο κ. Βαληνάκης υποστήριξε ότι αυτές οι πολυδιαφημισμένες διπλωματικές επιτυχίες «περιορίζονται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και δεν έχουν τη σημασία που πολλοί απέδωσαν στην Ελλάδα με χαρακτηριστική περίπτωση την κατασκευή του αγωγού EastMed, όπου κάναμε σοβαρά λάθη».

Στο «στόχαστρο» του Γιάννη Βαληνάκη τέθηκε και το ουκρανικό ζήτημα, καθώς επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί όπως τόνισε, «αντί να εκφράσουμε για λόγους αρχής την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία, δώσαμε περισσότερα, χωρίς να εξασφαλίσουμε πρώτα την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών χωρών στο πρόβλημα με τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, που συμβαδίζει με τον αναθεωρητισμό των Ρώσων και σήμερα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter