Καρφώματα, τάπες και … φάπες στους ρατσιστές

Καρφώματα, τάπες και … φάπες στους ρατσιστές
NBA basketball player Giannis Antetokounmpo, practices for the Greek National team in Athens, Saturday, Aug. 6, 2022. The two-time NBA MVP joined the team with his three brothers ahead of the FIBA Eurobasket 2022 event, due to start on September 1. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Χιλιάδες συνέλληνες απορρίπτουν την Εθνική ομάδα των Αντετοκούνμπο, την ίδια ώρα που ακροδεξιοί υπουργοί συνωστίζονται υποκριτικά στο ΟΑΚΑ.

H πρώτη σειρά της εξέδρας των επισήμων στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα Ελλάδας-Ισπανίας, θα έκανε τα κόκαλα του εμβληματικού αριστερού παράγοντα του μπάσκετ Νότη Μαστρογιάννη να τρίζουν. Σε απόσταση μερικών μέτρων από τον δεξιόστροφο πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, απολάμβαναν το θέαμα ο ακροδεξιότατος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, γιος σεσημασμένου απολογητή του Ολοκαυτώματος, καθώς και ο αιματοβαμμένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, εντολέας των ΜΑΤ, που το ίδιο πρωινό (και όλα τα προηγούμενα) ψέκαζαν τα Εξάρχεια με χημικά.

Πολύ κοντά στο Λιόλιο καθόταν επίσης ο παντοδύναμος μάνατζερ Νίκος Σπανός, του οποίου το πελατολόγιο ανεβοκατεβάζει Ομοσπονδιακούς προπονητές τον τελευταίο χρόνο. Και όλα αυτά συνέβαιναν με μαλαματένια χορηγία του ΟΠΑΠ, ο έστι μεθερμηνευόμενον τζόγος: ένα οχυρό που έπεσε όταν αποκαθηλώθηκε η κάθετα αντίθετη σε τέτοια ανοίγματα διοίκηση Βασιλακόπουλου. Αλλά τα μανατζερίστικα και τα στοιχηματικά είναι θέμα για κάποιο άλλο αφιέρωμα. Ας μείνουμε, εδώ, στα των Αντετοκούνμπο.

Τρεις μέρες πριν τον φιλικό αγώνα της Εθνικής με την Ισπανία, όπου 15.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ αυγουστιάτικα και αποθέωσαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του, το Twitter λερώθηκε από μία «Τάση» αδιανόητης οπισοθδρόμησης και καφρίλας: «Not_My_National_Team». Δεν είναι η Εθνική μου ομάδα!

Οι φωτογραφίες με τους τέσσερις Αντετοκούνμπο (και τον εξίσου σκουρόχρωμο Τάιλερ Ντόρσεϊ) ερέθισαν τα πατριωτικά αντανακλαστικά των φαιοχιτώνων και τους έβγαλαν στα χαρακώματα, σε αγαστή σύμπνοια με τον κυρ-Παντελή της παραδιπλανής πόρτας. Η κατακραυγή υπήρξε σχεδόν πάνδημη, αλλά τα σταγονίδια πρόφτασαν να μολύνουν την κυβερνοσφαίρα με ρατσιστικές χυδαιότητες.

Στο ΟΑΚΑ, πάντως, δεν τόλμησε να εμφανιστεί «φασαίος». Αυτό ιστορικά συνέβη μόνο μία φορά, το 2014, όταν ένα παρακλάδι της ισχυρής τότε Χρυσής Αυγής, ονόματι Hellas Brigade (με δράση, λένε, ακόμα και στη Σρεμπρένιτσα), άπλωσε πανό με νεοφασιστικά «τρισκέλια» σε φιλικό αγώνα με την Τουρκία και δοκίμασε να σχηματίσει εξέδρα. Οι εμπνευστές του ατοπήματος αποδοκιμάστηκαν και τελικά εκπαραθυρώθηκαν, αφού το ελληνικό μπάσκετ φημίζεται για τα πατροπαράδοτα δημοκρατικά αντανακλαστικά του.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, μία δράκα Ελλήνων «μακεδονομάχων» άγνωστης προέλευσης προσπάθησαν να δημιουργήσουν σκηνικό σύγκρουσης πριν από αγώνα Ελλάδας-FYROM στο Πόζναν της Πολωνίας, αλλά απομονώθηκαν από τους οργανωμένους φιλάθλους της Εθνικής μας («Πελαργοί») και δεν μπήκαν καν στο γήπεδο. Αντίθετα με την αντίστοιχη κερκίδα της Εθνικής ποδοσφαίρου, όπου συχνά παρεισφρέουν εθνικιστικά στοιχεία, το μπάσκετ περιχαρακώνει εαυτόν και περιφρουρείται. Απομένει να δούμε, αν θα εμφανιστούν ακροδεξιοί προβοκάτορες στον αγώνα του τουρνουά «Ακρόπολις» με τους Τούρκους, την ερχόμενη Παρασκευή στο ΟΑΚΑ.

Την Τρίτη, πάντως, ο φίλος Βασίλης Κατσαρδής, υπεύθυνος Τύπου της ευρωομάδας του ΣυΡιζΑ και επισκέπτης από τις Βρυξέλλες (ανάμεσα στους πολλούς τουρίστες που ανηφόρισαν στο ΟΑΚΑ για να θαυμάσουν τον «Greek Freak»), έπεσε στην περίπτωση, μαζί με την 6χρονη κόρη του.

«Να φεύγουμε σιγά σιγά, φίλε, γιατί είμαστε εδώ από το πρωί», του είπε ένας σεκιουριτάς. «Δεν είναι Εθνική Ελλάδας με Έλληνες παίκτες αυτή. Εκεί που υπηρέτησα εγώ με τα μαύρα τα μπερέ…». Ο φίλος διέκοψε απότομα τον ασυμβίβαστο πεζοναύτη, που στο μεταξύ είχε ακουμπήσει το χέρι στην καρδιά κι έμοιαζε έτοιμος να ψάλει τον εθνικό ύμνο, και του σύστησε: «Ξυδάκι». Ίσως να πήρε και αυτόγραφο του Πλεύρη, πριν φύγει, ο ελληνόψυχος φρουρός…

Ο Θάνος Πλεύρης απορρίπτει μετά βδελυγμίας το θρυλικό τιτίβισμα του 2015 περί «του νέγρου Γιάννη της Εθνικής» και «του μηδαμινού κέρδους από την ιθαγένεια σε λάθρο». Όταν το επίμαχο μήνυμα επανεμφανίστηκε (πέρυσι) στα social media, o Πλεύρης, που τότε ήταν απλός βουλευτής, ετοίμασε έγκληση κατά παντός υπευθύνου και απείλησε με αγωγές όσους αναπαρήγαγαν το ψευδές, σύμφωνα με τον ίδιο, tweet. «Προϊόν φώτοσοπ», το χαρακτήρισε στην έγκλησή του.

Έκτοτε ο νομικός Πλεύρης ανέλαβε από τον μπασκετμπολίστα Βασίλη Κικίλια το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Υγείας, αλλά οι 31.000 νεκροί της πανδημίας δεν τον εμπόδισαν να πάει να απολαύσει μπασκετάκι, μαζί με τα παιδιά του. Χειροκρότησε μάλιστα θερμά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, προκαλώντας βδελυγμία στους παρακαθήμενους που γνωρίζουν την κοσμοθεωρία του.

Ο Πλεύρης μπορεί να δηλώνει αθώος για την επίμαχη ανάρτηση, αλλά είναι ο ίδιος πολιτικός που ζητούσε δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα. «Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί!», δήλωνε στις 10 Απριλίου 2011, στα πλαίσια εκδήλωσης του ακροδεξιού περιοδικού Patria. Αυτή την αποστροφή δεν μπορεί να τη διαψεύσει, διότι υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο.

«Όταν είσαι εδώ, δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές. Δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!», συνέχισε ο Πλεύρης μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τους ομοϊδεάτες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο –μακαρίτης- πατέρας των αδελφών Αντετοκούνμπο, Τσαρλς, και η μητέρα τους, Βερόνικα, ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά πριν από 30 περίπου χρόνια από τη μαύρη Αφρική και φυτοζώησαν οικογενειακώς επί δεκαετίες στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Η περιπέτεια της φαμίλιας έλαβε τέλος όταν ο Γιάννης και ο Θανάσης έλαβαν «χαριστικά» ελληνικά διαβατήρια από την κυβέρνηση Σαμαρά, προ του κινδύνου να χαθούν για το ελληνικό μπάσκετ και να πάρουν τη Νιγηριανή υπηκοότητα.

Εάν γύρω στο 1990 επικρατούσε το μοβόρικο «δόγμα Πλεύρη», μπορεί ο Τσαρλς και η Βέρα Αντετοκούνμπο να κατέληγαν στον βυθό της θάλασσας, όπως τόσοι και τόσοι πρόσφυγες και μετανάστες επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διεθνείς οργανώσεις εκτιμούν ότι οι δύστυχοι άνθρωποι που «επαναπροωθώθηκαν» παράνομα από τις ελληνικές αρχές την τελευταία τριετία, στο Αιγαίο, στον Έβρο και αλλού, είναι περισσότεροι από 30 χιλιάδες. Όσοι και οι νεκροί του κορονοϊού…

Πάντως, το ρεκόρ υποκρισίας και ξεδιαντροπιάς παραμένει απλησίαστο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην κατοχή του Μάκη Βορίδη. Ο «τσεκουράτος» υπουργός Εσωτερικών έβαλε εκών άκων τη τζίφρα του στα έγγραφα πολιτογράφησης και πόζαρε χαμογελαστός (μαζί με τον παροιμιωδώς αναίσθητο πρωθυπουργό) δίπλα στην οικογένεια Αντετοκούνμπο, τη μέρα που η Βερόνικα και ο μικρότερος αδελφός Άλεξ παρέλαβαν –κατ’ εξαίρεση και αυτοί- τα ελληνικά διαβατήριά τους.

Ο Γιάννης παραείναι ευγενής για να γυρίσει την πλάτη στους αρχιερείς του ακροδεξιού κράτους και γνωρίζει ότι οφείλει να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο, προφασίστηκε «καθυστέρηση στις πτήσεις από την Αμερική» και ματαίωσε την παρουσία του στη Γιορτή της Δημοκρατίας, ακριβώς για να μη συγχρωτιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μέλη της αδίστακτης κυβέρνησής του.

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται 4 χρόνια, από τότε που ο Άδωνης Γεωργιάδης μίλησε κοροϊδευτικά για «τον Ακενοτούμπο, που παίζει στο ΝΒΑ ως Έλληνας και έχει γεννηθεί στην Αφρική». Στην πρόσφατη εθιμοτυπική επίσκεψη του Λιόλιου και του Δημήτρη Ιτούδη στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της ΕΟΚ και τον Ομοσπονδιακό προπονητή ακολούθησε όχι ο Γιάννης (όπως θα ήθελε η πρωθυπουργική αυλή), αλλά ο Κώστας Παπανικολάου.

Στη φετινή Γιορτή της Δημοκρατίας, οι Αντετοκούνμπο δεν προσκλήθηκαν καν. Θα μπορούσαν, ίσως, να μιλήσουν με περισσότερη σαφήνεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Ιδίως εκείνοι που δεν έχουν ιδιαίτερες δεξιότητες στο μπάσκετ!

Ίσως όμως αποτελεί υπερβολή, να ζητάμε από αυτή την οικογένεια να προσφέρει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες προς τον τόπο. Άλλοι στη θέση τους θα τον είχαν εγκαταλείψει αμετάκλητα προ πολλού, εκτοξεύοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Και πάντως δεν θα περνούσαν τα καλοκαίρια ιδροκοπώντας με το εθνόσημο στο στήθος, και με τις άναρθρες κραυγές Ελλήνων νεοφασιστών να κουδουνίζουν στα αυτιά τους…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter