Καρκινοβατεί από τώρα η χριστουγεννιάτικη αγορά

Καρκινοβατεί από τώρα η χριστουγεννιάτικη αγορά

Μειωμένο κατά 20% το δώρο, που παραδοσιακά διοχετεύεται στην κατανάλωση

Δύο επιστολές, μία της ΓΣΕΕ που ζητά πάγωμα των απολύσεων και μία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που ζητά πάγωμα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, δίνουν τον τόνο σ’ αυτή την πρώτη εβδομάδα του lockdown. Από την άλλη υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία επιμένει να κωφεύει αφού δεν βλέπει ότι οι δραματικές επιπτώσεις που έρχονται στην οικονομία λόγω των παλινωδιών της σε υγειονομικό επίπεδο φέρνουν την καταστροφή. Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να ρίξει τα βάρη των δικών του ευθυνών στην κοινωνία.

Γυμνοί παλεύουν εργοδότες και μισθωτοί

Υπό την πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση και υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων ο πανικόβλητος πρωθυπουργός αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες για μέτρα ανακούφισης όπως αναστολή πλειστηριασμών, στήριξη όσων έχουν χαμηλό εισόδημα, πάγωμα επιταγών, επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ (που είναι 611 ευρώ), παράταση στην καταβολή τελών κυκλοφορίας…

Ωστόσο τα ερωτήματα που αναφύονται παραμένουν. Πώς θα αντεπεξέλθουν οι μισθωτοί στο κύμα των απολύσεων; Πώς οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων; Πώς θα αντέξουν οι αυτοαπασχολούμενοι να καταβάλουν τις υποχρεώσεις στις 30 Νοεμβρίου;

Ενδεικτική είναι η επιστολή που έχει αποστείλει στον υπουργό Εργασίας η ΕΣΕΕ, με την οποία ζητά κεφαλαιοποίηση και αναστολή δόσεων ρυθμίσεων – τρεχουσών/ εκκαθαρισμένων ασφαλιστικών οφειλών. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας χαρακτηρίζει «βουνό» για χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε περίοδο μηδενικού τζίρου την υποχρέωση τριπλής καταβολής δόσεων. Από την άλλη, η ΓΣΕΕ ζητά να καταστούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από το lockdown (6 Νοεμβρίου).

Η πετσοκομμένη αγορά και ο χορός του Ζαλόγγου

Την ίδια ώρα η «κωφεύουσα» κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στο να ανοίξει η χριστουγεννιάτικη αγορά ώστε οι έγκλειστοι πολίτες να μετατραπούν σε αδηφάγα όντα που καταναλώνουν ασύστολα για να ξεπεράσουν τον πολυήμερο εγκλεισμό τους… Στην προμετωπίδα του κυβερνητικού σχεδιασμού τίθεται η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Ωστόσο σε συνθήκες κοινωνικού εγκλεισμού και αναστολών συμβάσεων εργασίας η καταβολή του φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% σε μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία του eΕΦΚΑ, οι περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί θα έπρεπε να λάβουν περί τα 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό που θα λάβουν και που θα διοχετευτεί στην αγορά μόλις και μετά βίας θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, λόγω των αναστολών αλλά και του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων.

Πέραν αυτής της κατάστασης, οι περίπου 270.000 εργοδότες που επιχειρούν στην πραγματική ελληνική οικονομία είναι αδύνατο σε συνθήκες μηδενικού τζίρου και με την υποχρέωση να έχουν πληρώσει την τριπλή δόση στις 30 Νοεμβρίου να καταφέρουν να δώσουν και το δώρο Χριστουγέννων ώστε να κινηθεί η αγορά, που δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τη 15η Δεκεμβρίου. Τα μεγέθη που προκύπτουν από το εαρινό lockdown συνηγορούν στα «μαύρα» Χριστούγεννα, αφού σύμφωνα με τη ΕΛΣΤΑΤ:

Οι μηνιαίες απώλειες την άνοιξη ήταν 6,6 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών στο β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 διαμορφώθηκε σε 58,9 από 78,8 δισ. ευρώ (μειώθηκε 19,8 δισ. ευρώ).

Καταγράφηκε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης 4,1 δισ. ευρώ (12,7%) στο τρίμηνο (από 32,5 σε 28,4 δισ. ευρώ).

Μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο β΄ τρίμηνο κατά 11,8% (μείωση κατά 3,87 δισ. ή 1,29 δισ. ανά μήνα) σε σχέση με το 2019.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Μα θα πάρει πρόσθετα μέτρα, λένε ήδη κάποιοι… Η απάντηση έχει έρθει από το στόμα ενός θεσμικού παράγοντα της αγοράς… «Προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με ασπιρίνες» έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ολη η αλήθεια σε μια πρόταση επτά λέξεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter