Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Καρπώνονταν επιδόματα από άρρωστα παιδάκια

Το οικοτροφείο ΑμΚΕ Ευαγγελισμός είναι μονάδα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και βρίσκεται στην περιοχή Αθίκια του Δήμου Κορινθίων.

 Ιδρύθηκε το 2006 με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ) κατά 75% και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 25% για το πρώτο δεκαοκτάμηνο της λειτουργίας του, ενώ στη συνέχεια και μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οπως μάλιστα αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο δώδεκα στρεμμάτων γεμάτο από οπωροφόρα δέντρα, αμπελώνα, άνθη και άφθονο τόπο καλλιέργειας κηπευτικών, όπου οι τρόφιμοι -οι οποίοι είναι άτομα ψυχικά πάσχοντα με μακρά διαβίωση σε δημόσια ψυχιατρεία και βαριά νοητική υστέρηση- φέρεται να έχουν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Οι υπεύθυνοι, όμως, του ιδρύματος κατηγορούνται ότι εμφάνιζαν τροφίμους που δεν είχαν καμία δικαιοπρακτική ικανότητα (όπως για παράδειγμα παιδιά με σύνδρομο Down) να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για τη λήψη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που όμως κατέληγαν στις… δικές τους τσέπες.

Εμπλεκόμενοι στο ίδιο σκάνδαλο φέρεται να είναι και υπάλληλοι του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κορίνθου, αφού δέχτηκαν να παραλάβουν πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 από άτομα με βαριά νοητική στέρηση και επί έξι τουλάχιστον χρόνια δεν ερευνούσαν ποιοι ουσιαστικά καρπώνονταν τα επιδόματα που συνολικά ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της τροφίμου Α.Φ. 36 ετών σήμερα, η οποία φέρεται να εισέπραξε από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2012 περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (24.898). Η ίδια, μάλιστα, εμφανίζεται να αναφέρει σε υπεύθυνη δήλωσή της προς το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Κορίνθου κατά λέξη: «Διαμένω μόνιμα στο ΔΔ Αθικίων του Δήμου Σαρωνικού Νομού Κορινθίας και ο ασφαλιστικός οργανισμός που είμαι ασφαλισμένη είναι το ΙΚΑ. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα ειδοποιηθεί η υπηρεσία»!

Σε καμιά περίπτωση, φυσικά, η 36άχρονη δεν θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνη είσπραξης η ίδια, ούτε να συντάσσει υπεύθυνες δηλώσεις. Και τούτο γιατί σύμφωνα με τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις, παρουσιάζει βαριά διανοητική καθυστέρηση και αυτιστική συμπεριφορά, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 93%.

Ασκήθηκαν διώξεις

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν το 2012, ύστερα από έρευνα για την απογραφή των επιδοτούμενων, διαπιστώθηκε ότι το επίδομα για την 36άχρονη ελάμβανε και η μητέρα της από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Περιστερίου όπου διέμενε.

Οπως την ενημέρωσαν δεν το δικαιούταν, αφού το εισέπραττε στο όνομα της κόρης της το ίδρυμα Ευαγγελισμός. Τότε η μητέρα απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Κορίνθου, όπου η αρμόδια υπάλληλος της απάντησε ότι είχε κατατεθεί αίτηση από την κόρη της Αννα (!) την οποία προσκόμισε εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Υστερα από αυτό υπέβαλε μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του ιδρύματος για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος (κακούργημα), η οποία εκκρεμεί προς διερεύνηση.

Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο Κώστας Ποτήρης πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας μαζί του, αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι λειτούργησε στο πλαίσιο της νομιμότητας και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ενοχληθεί από κανέναν εισαγγελέα ή ανακριτή!

Οταν τον ρωτήσαμε για ποιον λόγο τότε η Διεύθυνση Οικονομικού του Δήμου Κορίνθου με το υπ’ αριθ. 2117/18-1-2017 έγγραφό της ζητεί να επιστρέψει το ίδρυμα το ποσό των 24.898 ευρώ που εισέπραξε παράνομα στο όνομα της Α.Φ. απάντησε: «Αυτό έγινε για να καλυφθούν οι παρατυπίες των αρμόδιων υπαλλήλων του δήμου και των αντιδημάρχων. Εμείς καταθέσαμε ό,τι χαρτιά μας ζητήθηκαν».

Ο κ. Ποτήρης μας παρέπεμψε επίσης να διαβάσουμε το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΠΥ) λέγοντας ότι δικαιώνει το ίδρυμα σχετικά με τις καταγγελίες που είχε κάνει η μητέρα της 36άχρονης. Ωστόσο, το πόρισμα χαρακτηρίζει ρητά και κατηγορηματικά την είσπραξη από τον Ευαγγελισμό του επιδόματος πρόνοιας στο όνομα της Α.Φ. ως «μη σύννομη».

Ακόμη, στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται πως το ίδρυμα εισέπραττε με παρόμοιο τρόπο τα επιδόματα πρόνοιας και για άλλους τροφίμους.

Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει εισπράξει περισσότερα από 100.000 ευρώ. Οταν όμως η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, κάλεσε τους συγγενείς των τροφίμων και τους έπεισε να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το ίδρυμα έδινε τα χρήματα σε εκείνους…

Το ΣΕΠΥ δεν πήρε ποτέ ένορκες καταθέσεις από τους ανθρώπους αυτούς και αρκέστηκε στις υπεύθυνες δηλώσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια!

Αναμένουμε λοιπόν από τον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή να προσκομίσει όλες τις θεωρημένες από την εφορία αποδείξεις που αποδεικνύουν ότι πράγματι κατέβαλε τα εισπραττόμενα επιδόματα για τους τροφίμους με νοητική στέρηση στους συγγενείς τους.

Το Documento επικοινώνησε και με το γραφείο του δημάρχου Κορίνθου Αλέξανδρου Πνευματικού για το ίδιο θέμα, αλλά, όπως είπαν, εκείνος βρισκόταν σε σύσκεψη και μας παρέπεμψαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ο τελευταίος με τη σειρά του μας είπε να απευθυνθούμε στην αρμόδια διευθύντρια που έχει τον σχετικό φάκελο, η οποία όμως –κατά σύμπτωση πιστεύουμε– απουσίαζε από το γραφείο της.

Θα θέσουμε, λοιπόν, στον κ. Πνευματικό δημοσίως τα ερωτήματα. Οταν ήρθε σε γνώση του το σκάνδαλο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος των υπαλλήλων του Δήμου που τυχόν εμπλέκονται σε αυτό; Αν το έπραξε, ποιο είναι το αποτέλεσμα της έρευνας;

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.