Καρχιμάκης: Θα είχε σημασία ένας σοβαρός προγραμματικός διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων

Καρχιμάκης: Θα είχε σημασία ένας σοβαρός προγραμματικός διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σημείωσε τη σημασία που θα είχε για το πολιτικό τοπίο της χώρας η διεξαγωγή προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, ούτως ώστε να εντοπιστούν ορισμένες κοινές αιχμές, ανεξαρτήτως εάν καταλήξει αυτή η συζήτηση σε κυβερνητική συνεργασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα iEidiseis.gr, ο Μιχάλης Καρχιμάκης ανέφερε ότι η Δεξιά είναι και παραμένει «ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του Κινήματος Αλλαγής».

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη να αφήσει πίσω του το ΚΙΝΑΛ τη ρητορική της μεταρρύθμισης και να υιοθετήσει τη «ρητορική της Αλλαγής», απαντώντας σε ρώτηση για τον τρόπο με τον οποίον το κόμμα ασκεί αντιπολίτευση.

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «είναι τεράστια», τονίζοντας επίσης ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία αντιπολίτευση ικανή «να περιγράψει ένα ουσιωδώς διαφορετικό αύριο, ένα αύριο, που θα αλλάζει προς το καλύτερο την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη στο iEidiseis.gr

Πώς κρίνεις έως σήμερα τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κ. Καρχιμάκη; Τι την χαρακτηρίζει;

Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστια. Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς ;

Στα Νομοσχέδια που περνάνε κυριολεκτικά νύχτα και τελευταία στιγμή προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ισχυροί αυτού του τόπου; Στο επιτελικό κράτος που τελικά αποδείχτηκε, αναποτελεσματική γραφειοκρατία με τις μάσκες αερόστατα και το «σκοιλ-ελικικου»; Στο κρεσέντο καταστολής και την αυταρχικοποίηση του κράτους; Στην υποβάθμιση της δημοκρατίας με την χειραγώγηση αρκετών ΜΜΕ και την ποινικοποίηση της άσκησης αντιπολίτευσης με την παραπομπή βουλευτών στην δικαιοσύνη για όσα είπαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;

Στην αδυναμία της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ; Αλλά στην ταχύτητα διασπάθισης πακτωλού δημοσίου χρήματος, σε κολλητούς και πελάτες; Στην συνειδητή επιλογή να ρίξει την ευθύνη της πανδημίας στους πολίτες αντί να αναλάβει το φιάσκο της διαχείρισης της από τον ίδιο και την κυβέρνηση, ενώ εγνώριζε την επέλαση του δεύτερου κύματος; Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι απλά κάτω από την βάση. Είναι επικίνδυνη και αδιάφορη για τους ανθρώπους της δημιουργίας και του μόχθου, για την νεολαία, τους εργαζομένους, είναι επικίνδυνη για την κοινωνική πλειοψηφία.

Χρειάζεται μια αντιπολίτευση που να μπορεί να περιγράψει ένα ουσιωδώς διαφορετικό αύριο, ένα αύριο, που θα αλλάζει προς το καλύτερο την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας

Και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ο ρόλος και η υποχρέωση κάθε αντιπολίτευσης είναι να συγκρούεται ,να αποκαλύπτει να αποτρέπει παραλείψεις και πολιτικές, μιας κυβέρνησης και στο προκείμενο μιας Δεξιάς κυβέρνησης ,με στόχο την αποτροπή και τον περιορισμό των επιπτώσεων από αυτό που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση.

Μια αντιπολίτευση που καθορίζει με ποιους είναι και με ποιους θέλει να συγκρουσθεί. Χρειάζεται μια αντιπολίτευση που να μπορεί να περιγράψει ένα ουσιωδώς διαφορετικό αύριο, ένα αύριο, που θα αλλάζει προς το καλύτερο την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή ως ΚΙΝΑΛ, είναι να σπάσουμε τα δεσμά του «καλύτερου διαχειριστή». Να ανατρέψουμε την αντίληψη, ενός μεγάλου τμήματος των προοδευτικών πολιτών ότι είμαστε προβλέψιμοι

Την αντιπολίτευση του Κινήματος Αλλαγής; Τι πρέπει να βελτιώσει;

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει μια αντιπολιτευτική στάση υπεύθυνη με συγκεκριμένες προτάσεις και προγραμματικό λόγο. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή, είναι να σπάσουμε τα δεσμά του «καλύτερου διαχειριστή». Να ανατρέψουμε την αντίληψη, ενός μεγάλου τμήματος των προοδευτικών πολιτών ότι είμαστε προβλέψιμοι. Να εμπεδώσουμε στον προοδευτικό κόσμο την αντίληψη ,ότι το βασικό και το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής μας αντιπαράθεσης είναι απέναντι στην δεξιά, χωρίς να αδιαφορούμε για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Να καταφέρουμε να ελκύσουμε το προοδευτικό ακροατήριο που ήταν ΠΑΣΟΚ, μας γύρισε την πλάτη, είτε μέσα από την κατασυκοφάντηση για την κρίση που μας φόρτωσε η διακυβέρνηση της δεξιάς 2004-2009, είτε για την συνεργασία μας με την δεξιά του Σαμαρά. Ο Covid-19 έχει πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων κάθε παλιά βεβαιότητα, και αποτελεί ευκαιρία να δημιουργήσουμε με την καθημερινή σύγκρουσή μας με τους υπηρέτες των συμφερόντων μια κοινωνία διαφορετική πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες και με περισσότερη αλληλεγγύη.

Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι ο μόνος που έχει την ιδεολογική παρακαταθήκη και τα πολιτικά αντανακλαστικά της συνεχούς προόδου για να αδράξει αυτή την ευκαιρία. Επομένως ο αντιπολιτευτικός λόγος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να αντανακλά αυτά τα δεδομένα. Η αντιπολίτευση μας πρέπει να ξεφύγει από τα τετριμμένα να γίνει πιο οραματική, πιο συγκρουσιακή, στην βάση πάντα με το ποιούς υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε. Με άλλα λόγια να αφήσουμε πίσω την ρητορική της «μεταρρύθμισης» και να υιοθετήσουμε την ρητορική της «Αλλαγής»

Συμφωνείς με την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΔΕΞΙΑ, και αυτό καταγράφεται κάθε μέρα με τις πολιτικές που ασκεί. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται, όπως και όλοι μας. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Εφόσον υπάρχουν περιθώρια για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να διερευνηθούν; Ή το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία;

Η προηγούμενη μου απάντηση νομίζω κλείνει τα όποια περιθώρια διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία. Σε ότι αφορά το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων θα είχε μεγάλη σημασία ένας σοβαρός προγραμματικός διάλογος προκειμένου να εντοπισθούν κάποιες κοινές αιχμές ανεξάρτητα από το αν θα καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία.

Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχει ένα βασικό δεδομένο. Οι οριοθετημένες ως προοδευτικές δυνάμεις να είναι πλειοψηφικές. Ούτε δεύτερες ούτε τρίτες, ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΕΣ έναντι της Δεξιάς. Για παράδειγμα νομίζω ότι είναι κοινός τόπος για το πολιτικό τόξο που εκτείνεται από το Κίνημα Αλλαγής μέχρι το ΚΚΕ, ότι το Ε.Σ.Υ χρήζει άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης. Επιπλέον, νομίζω ότι η ανατροπή του κατασταλτικού κράτους που έχει αρχίσει να εδραιώνεται, και σίγουρα δεν θα βρεθεί προοδευτικό κόμμα που να υπερασπιστεί την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ούτε να ανεχθεί τα φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που αποβαίνει σε βάρος των αδυνάμων και των πραγματικών δημιουργών της οικονομίας.

Εκτιμάτε ότι στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει «δεξιά πτέρυγα»;

Η έννοια της «δεξιάς» και της «αριστεράς» στην πολιτική εξαρτώνται από το πολιτικό κέντρο.

Σε αυτό το πλαίσιο σε κάθε κόμμα υπάρχουν αποκλίσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Το ζήτημα είναι ότι το πολιτικό κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπισθεί προς τα δεξιά και είναι χρέος του πολιτικού μας χώρου να επαναφέρει το πολιτικά «αυτονόητο» στις αρχές που εξυπηρετούν την κοινωνική πλειοψηφία.

Είναι απαραίτητο κάποιες έννοιες να γίνουν και πάλι αυτονόητες στον δημόσιο διάλογο.

Πρέπει να είναι αυτονόητη η ανάγκη για ένα μεγάλο, ικανό και λειτουργικό Ε.Σ.Υ.

Πρέπει να είναι αυτονόητη η ανάγκη ουσιαστικής χρηματοδότησης και βοήθειας της δημόσιας παιδείας και της πανεπιστημιακής έρευνας.

Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι η αντιπολιτευόμενοι δεν θα διώκονται για ομιλίες τους στο κοινοβούλιο.

Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι την πανδημία την αντιμετωπίζεις με γιατρούς και όχι αστυνομία. Τότε οι έννοιες της Αριστεράς καιτης Δεξιάς θα είναι διαφορετικές…

Με το θέμα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει;

Ό,τι προβλέπει το καταστατικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter