Κάρυστος: Μυστήριο με το δεσμευμένο ρώσικο τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο – Σταμάτησε η απάντληση

Κάρυστος: Μυστήριο με το δεσμευμένο ρώσικο τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο – Σταμάτησε η απάντληση

Διάφοροι προβληματισμοί έχουν εγερθεί τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι της Καρύστου. Από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έχει ξεκινήσει επιχείρηση  μεταφόρτωσης του πετρελαίου από το ρωσικής ιδιοκτησίας πλοίο «Lana» στο τάνκερ Energy με σημαία Λιβερίας στον κλειστό κόλπο της Καρύστου.

Η επιχείρηση διεκόπη σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr καθώς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή στο Λιμεναρχείο Καρύστου να σταματήσει κάθε  δραστηριότητα μετάγγισης ship to ship μέχρι νεωτέρας.

Το ρωσικό πλοίο δεσμεύτηκε ως ρωσικό λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε μεταπωληθεί σε άλλη ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία η οποία όμως δεν εμπίπτει στις κυρώσεις. Με απαίτηση όμως των Αμερικανών άρχισε να γίνεται απάντληση του ιρανικού πετρελαίου του ρωσικού πλοίου, αν και ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Επίσης δεν επιτρέπεται να γίνεται απάντληση πετρελαίου εντός του κόλπου της Καρύστου. Παρ’ολα αυτά με απόφαση του Πρωτοδικείου Καρύστου αυτή συνεχίστηκε.

Η ποσότητα πετρελαίου χρειάστηκε δύο τάνκερ για να μεταφερθεί. Η παρουσία των τάνκερ προκάλεσε η ανησυχία των τοπικών φορέων και της κοινότητας Καρύστου για την πιθανότητα διαρροής, καθώς παρότι έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα η μεταφόρτωση θα διαρκέσει συνολικά οκτώ ημέρες. Μέχρι στιγμής έχει μεταγγίστηκε περίπου το μισό πετρέλαιο. Το ένα από τα δύο τάνκερ φόρτωσε ενώ το δεύτερο θα ολοκλήρωνε την μεταφόρτωση αύριο. Η διαδικασία όμως διακόπηκε χωρίς να διευκρινιστούν οι αιτίες.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι θεσμοί οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά με το τι συμβαίνει με το ρωσικό πλοίο με το ιρανικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απαντήσει σχετικά με το αν η απόφαση σχετίζεται με την κατάσχεση των τάνκερ με ελληνική σημαία από τους φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράνκαι να τοποθετηθεί αναφορικά με τα συμφέροντα των ελλήνων εφοπλιστών που μεταφέρουν μεν ρωσικό πετρέλαιο αλλά παράλληλα «οδύρονται» μέσω των καναλιών τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter