Κασέμ Σολεϊμανί: Ποιος ήταν ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Ιράν πάνω από τον τάφο του οποίου έγινε το μακελειό

Κασέμ Σολεϊμανί: Ποιος ήταν ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Ιράν πάνω από τον τάφο του οποίου έγινε το μακελειό
AP Photo/Vahid Salemi

Ο Κασέμ Σολεϊμανί, ο τάφος του οποίου έγινε στόχος δύο τρομοκρατικών επιθέσεων την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του, ήταν πρόσωπο – κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, καθώς ηγήθηκε της δύναμης Αλ Κούντς (al-Quds) στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας του στρατού και κατόρθωσε να γίνει ο απόλυτος λαϊκός ήρωας ολόκληρου του σιιτικού κόσμου. Σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη σε ηλικία 62 ετών, κατά τη διάρκεια επίθεσης με drone από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Τουλάχιστον 103 οι νεκροί από τις εκρήξεις στο μνημόσυνο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Σουλεϊμανί (Video)

Οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στη νότια επαρχία Κερμάν και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους, άφησαν ανοιχτές πληγές σε όσους θρηνούσαν για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, που θεωρούνταν μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες, αμέσως μετά τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Η δολοφονία του Σολεϊμανί προκάλεσε ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η αιτία της διπλής έκρηξης είναι προς το παρόν ασαφής, με Ιρανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ο Σουλεϊμανί ήταν επίσης γνωστός ως «Σκοτεινός Ιππότης» και ορκισμένος εχθρός του ISIS. Μολονότι αντίπαλος του Σαντάμ Χουσεΐν και παρά τις τεταμένες σχέσεις του Ιράν με το Ιράκ, είχε σημαντική επιρροή στη Βαγδάτη. Ακόμα και οι ΗΠΑ, που τον δολοφόνησαν, είχαν ζητήσει τη συνεργασία του στο πλαίσιο της βραχύβιας συμμαχίας τους με το Ιράν εναντίον των Ταλιμπάν, το 2001, στο Αφγανιστάν.

Ακόμη, υποστήριξε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου καθώς και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Η δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως ματαίωση των προσπαθειών για την εξάλειψη του ISIS από την περιοχή, ενώ η κίνηση των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον Ιρανό στρατηγό, επικρίθηκε ως μια νίκη για το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται, ότι το όνομά του περιλαμβανόταν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ. Αυτή η μαύρη λίστα περιλαμβάνει 15 Ιρανούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως συμμέτοχοι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία και Ιράν καταργούν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές

Ποιος ήταν ο Σαλέχ αλ Αρούρι που σκοτώθηκε από το ισραηλινό drone στη Βηρυτό – Δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter