Ινδία – Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις τραβούν το σχοινί – Διπλωματικές ακροβασίες και ο κίνδυνος του ντόμινο

Ινδία – Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις τραβούν το σχοινί – Διπλωματικές ακροβασίες και ο κίνδυνος του ντόμινο

Έντονη ανησυχία σε περιφερειακό, αλλά και διεθνές επίπεδο, προκαλούν οι εξελίξεις στο Κασμίρ με την Ινδία και το Πακιστάν, δύο πυρηνικές δυνάμεις, να μην εμφανίζονται διατεθειμένες να σταματήσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ιδιαίτερα μετά τα πλήγματα της ινδικής αεροπορίας τόσο σε καθαρά πακιστανικό έδαφος, όσο και στο πακιστανικό κομμάτι του Κασμίρ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνονται, και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη ότι από τις επιθέσεις που εξαπολύονται εκατέρωθεν σκοτώνονται δεκάδες άμαχοι, παρά το γεγονός ότι η μεν Ινδία υποστηρίζει ότι έπληξε και πλήττει στρατόπεδα τρομοκρατών, και το δε Πακιστάν υποστηρίζει ότι προχωράει σε αντίποινα, τα οποία μάλιστα θα κλιμακωθούν.

Η ένταση που τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο προκλήθηκε μετά από επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στην περιοχή Παχαλγκάμ του Κασμίρ, για την οποία η Ινδία κατηγόρησε την πακιστανική πλευρά.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από ηγέτες και κυβερνήσεις, με την Κίνα να φαίνεται ότι θέλει να παρέμβει πιο δυναμικά, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει αναλάβει κάποια ξεκάθαρη πρωτοβουλία για να ωθήσει τις δύο πλευρές προς την αυτοσυγκράτηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ισάκ Νταρ ενημέρωσε προσωπικά τον πρεσβευτή της Κίνας Τζιανγκ Ζαϊντόνγκ για «τη σοβαρή κατάσταση μετά την απρόκλητη παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν από την Ινδία και την τραγική απώλεια αθώων ζωών». Σύμφωνα με την πακιστανική πλευρά ο υπουργός: «υπογράμμισε τη σταθερή αποφασιστικότητα του Πακιστάν να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα με κάθε κόστος. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και συμφώνησαν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και επικοινωνία σε όλους τους σχετικούς τομείς». Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση καλώντας τους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές συγκρούσεων στο Κασμίρ και δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανακοίνωση για το θέμα έκανε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ρωσία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Η Ρωσία καλεί τα μέρη της ινδο-πακιστανικής σύγκρουσης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή».

Παρεμβάσεις για το θέμα έκανε και η πρώην αποικιοκρατική δύναμη της περιοχής, η Μεγάλη Βρετανία με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να δηλώνει πως: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε άμεσο διάλογο για την εξεύρεση μιας γρήγορης, διπλωματικής οδού προς τα εμπρός». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Βρετανία – η οποία έχει εκατομμύρια πολίτες ινδικής ή πακιστανικής καταγωγής – «έχει στενές και μοναδικές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου στην Ινδία και το Πακιστάν ότι αν αυτό κλιμακωθεί περαιτέρω, κανείς δεν κερδίζει». Σε παρόμοιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για το θέμα.

Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως η ανησυχία για τις εξελίξεις υπερβαίνει κατά πολύ τις ισορροπίες στην εδώ και δεκαετίες ταραγμένη σχέση των δύο πλευρών, καθώς η ανάφλεξη έρχεται σε μια εξαιρετικά «ρευστή» περίοδο για την διεθνή τάξη. Η διαφαινόμενη ανοιχτή πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, προσθέτει ένα ακόμα μέτωπο έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ άλλων δυνάμεων, σε συνέχεια του πολέμου της Ουκρανίας, της κατάστασης στην Μέση Ανατολή (Γάζα, Υεμένη, Ιράν), τον εμπορικό πόλεμο και την αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας για την «επικράτηση» στην Νοτιοανατολική Ασία και πέραν αυτής.

Επιπλέον η ένταση αυτή, όπως και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, επαναφέρει εμφατικά στο προσκήνιο την επιστροφή της επιθετικής πολιτικής που χρησιμοποιούν πλέον τα κράτη όχι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους έτσι γενικά, αλλά για να αποκτήσουν ή να αξιοποιήσουν καλύτερα πόρους που θα τους προσφέρουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο σε θέματα παραγωγής, όσο και ενεργειακά και οικονομικά συνολικά. Στην προκειμένη περίπτωση η Ινδία έδωσε μια τέτοια διάσταση με την απόφαση της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι να αποσυρθεί από την Συμφωνία για τα Ύδατα του Ινδού (IWT).

Διαβάστε επίσης

Κασμίρ: Γιατί αποτελεί πεδίο σύγκρουσης για την Ινδία και το Πακιστάν

Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 11 οι νεκροί άμαχοι – Ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ

Η Ινδία βομβάρδισε στόχους στο Πακιστάν – Δύο πυρηνικές δυνάμεις σε σύγκρουση (Videos)

Ινδία: Ξεκινά εργασίες σε υδροηλεκτρικά έργα μετά την αναστολή της συνθήκης ύδατος με το Πακιστάν

Θα επιτεθεί η Ινδία στο Πακιστάν; – Ανάλυση DW (Photos)

Ετικέτες

Documento Newsletter