Κασσελάκης: Δεν έχει λογική η μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Κασσελάκης: Δεν έχει λογική η μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Ο πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη και τον ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης και των επιστημόνων που ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η βλαπτική αλλαγή για το Αστεροσκοπείο, επειδή όπως τόνισε είναι «πρόχειρη και αντιεπιστημονική επιλογή που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ιδιαιτέρως σημαντικό ερευνητικό έργο».

Διαβάστε επίσης: Αστεροσκοπείο: Συλλογή υπογραφών ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη – «Άμεσος ο κίνδυνος για την πρόοδο της έρευνας»

Αναλυτικά η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Η μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση, είναι σε πλήρη αντίθεση με τον ερευνητικό χαρακτήρα και με το ρόλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Είναι μία πρόχειρη και αντιεπιστημονική επιλογή που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ιδιαιτέρως σημαντικό ερευνητικό έργο του Αστεροσκοπείου, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς και διαχρονικά. Δεν έχει επίσης καμία λογική βάση εφόσον το αντικείμενο της έρευνας που εκπονεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχει πολύ μικρή σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η πολιτεία μπορεί (και μπορούσε) άλλωστε να προχωρήσει στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην πολιτική προστασία μέσω μνημονίου συνεργασίας, κάτι που είχε προτείνει και ο ίδιος ο ερευνητικός φορέας. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το Εθνικό Αστεροσκοπείο να παραμείνει στην αρμοδιότητα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση του υψηλής ποιότητας ερευνητικού του έργου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ερευνητικό έργο και τα ερευνητικά κέντρα μέσα και έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με στόχο την αναβάθμιση της έρευνας και των ερευνητών και την αξιοποίηση των πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων για την κοινωνία, την πολιτεία αλλά και την οικονομία. Η ανεξαρτησία της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης και η στήριξή τους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αρχές».

Στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, την Πέμπτη, θα συναντήσει στο γραφείο του στη Βουλή, εκπροσώπους των εργαζομένων στην έρευνα και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Συλλόγου Ερευνητών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΕΕΕΑ) και το Σύλλογο Εργαζομένων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ). Στη συνάντηση θα συμμετέχει ακόμη ο Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter