Κασσελάκης: Στις Αιγές και στο Δέλτα του Αξιού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Videos)

Κασσελάκης: Στις Αιγές και στο Δέλτα του Αξιού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (Videos)

Με επίσκεψη στο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές συνέχισε το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαΐου 2024 την περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε επί ώρα στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, καθώς το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ αποτελούσε το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε το Δέλτα του Αξιού, ένα σημαντικό θαλάσσιο οικοσύστημα της χώρας μας, που συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τοπική και την εθνική οικονομία και παράλληλα σχηματίζει έναν μοναδικό περιβαλλοντικό παράδεισο με τρεις εκβολές ποταμών, μια λιμνοθάλασσα και ένα Εθνικό Πάρκο -καταφύγιο πουλιών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε στην περιοχή της Χαλάστρας με τον Δήμο Δέλτα και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής, αλιείς και μυδοπαραγωγούς, όπου ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση των χρήσεων γης και της μυδοκαλλιέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σημειώνεται ότι οι ορυζώνες της περιοχής παράγουν το 70% της εγχώριας παραγωγής σε ρύζι και ταυτόχρονα στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγεται το 80-90% των ελληνικών μυδιών με εξαγωγική δυναμική.

Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, επισήμανε πως το Δέλτα του Αξιού είναι «μια άκρως παραγωγική περιοχή, μια περιοχή πραγματικά εντυπωσιακή, και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του Natura, που ωστόσο υπολείπεται της προστασίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση». Επισήμανε δε, ότι «οι επιστήμονες των φορέων με τους οποίους συναντηθήκαμε βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής επισφάλειας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντί να έχουν μονιμότητα για να μπορούν να επιτελούν το έργο τους, που είναι τόσο σημαντικό για το περιβάλλον».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσθεσε: «Συναντηθήκαμε επίσης με τους μυδοκαλλιεργητές και τους ψαράδες και είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επηρεαστεί δομικά από την κλιματική κρίση. Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει για να υπάρξει ομαλή μετάβαση. Δεν είναι ένας κλάδος ο οποίος βασίζεται σε επιδοτήσεις, είναι εξαγωγικός κλάδος, 90% του προϊόντος εξάγεται, και πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, να κρατήσουν αυτή την παραγωγή εντός Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του την εγκατάλειψη από την κεντρική διοίκηση των παραγωγών της περιοχής, αφού δεν υπάρχει μέριμνα για τα προβλήματα των δύο κλάδων – αντιθέτως κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει η παραγωγή σε λίγους.

Η ίδια αδιαφορία διαπιστώνεται και για το Εθνικό Πάρκο καθώς μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού και την ανάληψη της ευθύνης από μια αθηνοκεντρική υπηρεσία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, συμβασιούχοι για μια 20ετία, δεν ολοκληρώνεται η ειδική περιβαλλοντική μελέτη του 2019 για να υπάρχει πλαίσιο προστασίας παρά την καταδίκη από την ΕΕ, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με αδιαφάνεια στην Αθήνα, μακριά από την τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Δράση για την Άγρια Ζωή». Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που παραλαμβάνουν για περίθαλψη άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα άγρια ζώα από όλη τη βόρεια –κυρίως- Ελλάδα. Αν και όταν αυτά καταστούν απελευθερώσιμα, επανεντάσσονται ασφαλώς στο φυσικό τους περιβάλλον. Αξίζει να τονιστεί πως τα μέλη της ομάδας είναι όλα, ανεξαιρέτως, εθελοντές, ενώ αρκετοί, μάλιστα, ασχολούνται με την περίθαλψη για πάνω από 20 χρόνια.

Από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή επιβεβαιώθηκε ξανά η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και η στήριξη αποκεντρωμένων δομών για τις προστατευόμενες περιοχές και την άγρια ζωή, που δεν μπορεί να στηρίζονται μόνο σε εθελοντές.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα σε Γάζα και Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Μπάιντεν: Φοιτητές ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες, του γύρισαν την πλάτη (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter