Κασσελάκης: Θέλει αυτόνομη πορεία, αλλά…

Κασσελάκης: Θέλει αυτόνομη πορεία, αλλά…

Τον λόγο στην κοινωνία για το μέλλον της κεντροαριστεράς δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση, το δημοψήφισμα και οι παρασκηνιακές διεργασίες

«Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του είναι λάθος, γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό» είπε o Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα, εκφράζοντας ξεκάθαρα τη θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του μπορεί να νικήσει τη ΝΔ, με τεκμηριωμένη και αξιόπιστη αντιπολιτευτική δράση.

Βεβαίως, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις πολιτικές εξελίξεις. Και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της προοδευτικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll για το libre.gr.

Το 79,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα ήταν «θετική εξέλιξη» για την πολιτική ζωή του τόπου η σύγκλιση και η συμπόρευση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς ώστε να υπάρξει ένας υπολογίσιμος αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ.

«Εχω μάθει να επενδύω στη βάση, στην κοινωνία. Θα δώσουμε κάθε δυνατότητα στην κοινωνία να μιλήσει. Προχωράμε μόνοι μας με ανοιχτές πόρτες. Αν η κοινωνία αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα απέναντι στη δεξιά πολιτική, τότε προφανώς ο ηγέτης αυτού του σχήματος θα πρέπει να έχει νομιμοποίηση από τον λαό» είπε ο Στέφ. Κασσελάκης στο Mega, κάτι που σημαίνει ότι εάν οι προοδευτικοί πολίτες θεωρήσουν ότι χρειάζεται ένας ευρύτερος σχηματισμός για να νικηθεί η Δεξιά, θα διεκδικήσει την ηγεσία του.

Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είναι υπέρμαχος της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τη βάση. Οπότε αν το μήνυμα είναι «βρείτε τα», τότε δεν θα είχε κανένα λόγο να μην ανταποκριθεί. Αλλωστε το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και η εικόνα κατάρρευσης που δείχνει το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να τρομάζουν σε καμία περίπτωση τον Στέφ. Κασσελάκη σε ενδεχόμενες εσωκομματικές προεδρικές εκλογές ενός ενωμένου πολιτικού σχηματισμού.

Κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν κυριολεκτικά τα πάντα. Από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος μέχρι το μέλλον του κόμματος.

Τότε θα κατατεθεί και η πρόταση Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου και άλλων για εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο θα προτείνει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση περί ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, με στόχο να σχηματιστεί ένας ενιαίος κεντροαριστερός φορέας, κάτι που δεν θα συνεπάγεται και διάλυση του κόμματος.

Βεβαίως, δεν είναι όλοι στην Κουμουνδούρου υπέρ αυτής της πρότασης. «Να συζητήσουμε με ποιους; Στο ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν υπό διάλυση και ψάχνουν να βρουν νέο πρόεδρο, κάτι που ίσως πάρει πολλούς μήνες. Ο νέος πρόεδρος θα αυτοπαρουσιάζεται ως ο βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη. Είναι δυνατόν να του πούμε εμείς “παραιτήσου για να κάνουμε κάτι νέο;”» λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και μετά ας κάνει το ΠΑΣΟΚ ό,τι καταλαβαίνει. Το πώς θα αντιδράσουν είναι δική τους δουλειά» απαντούν οι υπέρμαχοι της πρότασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Οπως έχει αποκαλύψει εδώ και μέρες το documentonews.gr, η συζήτηση περί σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο παρασκήνιο.

Σε αυτή συμμετέχουν κορυφαία και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από αυτούς θα επιθυμούσαν σφόδρα την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργή πολιτική (ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης), όμως αυτό για την ώρα φαντάζει μακρινό σενάριο. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ…

Πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ και Ζωή

Κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής σχετικά με το μπάζωμα στα Τέμπη, κατάθεση προτάσεων νόμου για την άρση του τεκμηρίου των επαγγελματιών, για τη στεγαστική πολιτική, για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, για ένα νέο ΕΣΥ, για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων αναμένεται να είναι οι επόμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα πιέζουμε διαρκώς την κυβέρνηση με καταιγισμό προτάσεων νόμου που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα των συνανθρώπων μας και της χώρας μας. Αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης. Να καταθέτει βιώσιμες προτάσεις νόμου, να υπερασπίζεται το δίκαιο του λαού και να ξεγυμνώνει καθημερινά αυτή την εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται “κυβέρνηση”» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφ. Κασσελάκης προσκάλεσε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας να στηρίξουν τις παραπάνω πρωτοβουλίες και με τη σειρά του δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αντίστοιχα δικά τους φιλολαϊκά σχέδια νόμου. Επίσης, τους κάλεσε να συνεργαστούν για τη συγκρότηση προοδευτικών ψηφοδελτίων στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια και τα συνδικάτα. Βεβαίως, η πρόσκληση αυτή δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση στη Νέα Αριστερά.

Oπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολιτικά πυκνές και γεμάτες ειδήσεις…

Διαβάστε επίσης 

Ηχηρή παρέμβαση Χάρη Δούκα: Να δώσουμε τον λόγο στη βάση του ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση, κύριε Μητσοτάκη, δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Ηλεκτροπληξία στα νοικοκυριά με το τιμολόγιο Σκυλακάκη – Η κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις εταιρείες να κερδοσκοπούν

Ανασχηματισμός «ήττας»: Όμηρος εσωκομματικών ισορροπιών ο Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter