Καστανίδης: Όταν κάποιοι αισθάνονται «ριγμένοι», αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια

Καστανίδης: Όταν κάποιοι αισθάνονται «ριγμένοι», αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια

Για τις στημένες ενημερώσεις των 18:00 χωρίς δημοσιογράφους έστω μέσω skype, για την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, για την απουσία ανάρτησης των προσκλήσεων για απευθείας αναθέσεις στα υπουργεία, για την μη ανάρτηση αποφάσεων στη Διαύγεια, τα ΜΜΕ σιώπησαν, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να μιλήσει, γιατί όταν κάποιοι αισθάνονται «ριγμένοι», αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια, είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Υπάρχει ένα πελώριο ερωτηματικό, με ποιον τρόπο, σε ποιους και με ποια ποσά χρηματοδοτήθηκαν ποικίλα ΜΜΕ στην εκστρατεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχει άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει, κάτι απαράδεκτο. Μία κυβέρνηση, ένας υπουργός, ένας επιτελής, όταν κάνει καλά τη δουλειά του, την υπερασπίζεται. Όταν έχει κανόνες χρηματοδότησης, ανακοινώνει ποιοι είναι, ποιους χρηματοδότησε και με ποια ποσά. Σε κάθε περίπτωση, πολύ δύσκολα θα αποφύγει στο τέλος η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πληροφόρηση, όπως εκτίμησε.

Οι σχέσεις ορισμένων πολιτικών εξουσιών με τα ΜΜΕ είναι ίδια με αυτήν του ανέμου με το χορτάρι, που όταν φυσάει ο ένας, σκύβει το άλλο, είπε σε άλλο σημείο ο κ. Καστανίδης. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ήταν καταπληκτικό π.χ. πώς οργανώθηκε η ροή της πληροφόρησης στη διάρκεια της πανδημίας, δεν το ανέδειξε κανένα ΜΜΕ. Στην ενημέρωση των 18.00, δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι ούτε μέσα στην αίθουσα ούτε και μέσω τεχνολογίας, ώστε μέσω skype π.χ. να κάνουν μία ερώτηση ελέγχου. Τα ερωτήματα προϋποβάλλονταν, πολλές φορές από την προηγούμενη ημέρα -και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επέλεγαν τα ερωτήματα στα οποία απαντούσαν! Γι` αυτό και η πληροφορία είναι μετρημένη, ελεγχόμενη, τα ουσιώδη δεν αποκαλύπτονται όπως πρέπει και έχει εξελιχθεί η πολύ υψηλής ποιότητας τέχνη της αγιογραφίας προσώπων και κυβερνήσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Υπάρχουν και άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τόνισε ο ίδιος. Υπήρξαν πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και μία ακόμη τις τελευταίες ημέρες, με τις οποίες κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης εγκατέστησαν ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων για συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών. Ακόμη και οι απευθείας αναθέσεις σε περιόδους εκτάκτων αναγκών πρέπει να πειθαρχούν σε κάποιους κανόνες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, ουσιαστικά ρωτώντας εάν πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που νομοθετεί για τα υπουργεία της ή υπάρχουν… πολλές. Αυτό καθώς για τα μισά υπουργεία υπάρχει δέσμευση τριήμερης ανάρτησης της πρόσκλησης προς αναδόχους, ενώ στα άλλα μισά δεν τηρείται ούτε αυτό, δηλαδή η ανάρτηση στο διαδίκτυο. Και δεν τηρείται ούτε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έκανε απευθείας αναθέσεις χωρίς δέσμευση ανάρτησης στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας Αρχής.

Η απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων σε καθεστώς έκτακτο, είναι κάτι που πρέπει να ορίζεται, από ποιες διατάξεις παρεκκλίνει το Δημόσιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις από τις οποίες δεν μπορείτε να παρεκκλίνετε, τους λέει η ανεξάρτητη Αρχή. Μία από αυτές είναι η ανάρτηση των όποιων αποφάσεων στη Διαύγεια. Άλλη, όταν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ η απευθείας ανάθεση, να υπάρχει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε αυτά τα ερωτηματικά, για την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της καμπάνιας, για την μη ανάρτηση προσκλήσεων στις σελίδες των κατά περίπτωση φορέων, για την μη ανάρτηση αποφάσεων στη Διαφάνεια, για την απουσία προσυμβατικού ελέγχου για απευθείας αναθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ, προστίθεται μάλλον μεγάλος κατάλογος αδιαφανών απευθείας αναθέσεων για τις οποίες θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να σιωπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μεγάλο διάστημα. Γιατί όταν κάποιοι αισθάνονται «ριγμένοι», αρχίζει να αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter