Καστοριά – Κορονοϊός: Μια «μικρογραφία» μιας ανοχύρωτης χώρας – S.O.S από τους Δημάρχους

Καστοριά – Κορονοϊός: Μια «μικρογραφία» μιας ανοχύρωτης χώρας – S.O.S από τους Δημάρχους

Παντελώς ανοχύρωτη παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού φαίνεται πως είναι η Καστοριά απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, ενώ αριθμεί (ανεπισήμως) πάνω από 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την ίδια ώρα η ευρύτερη περιοχή μετρά 5 με 6 θανάτους, κάτι που ενισχύει τους φόβους των κατοίκων.

Το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπως αναφέρει στο documentonews.gr ο δημοσιογράφος Αντώνης Παραράς, ο οποίος καλύπτει εκτεταμένα και συνεχώς το θέμα στον τοπικό Τύπο, έχει μετατραπεί στην ουσία σε νοσοκομείο αναφοράς, χωρίς να διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και τις ειδικότητες γιατρών αλλά και χωρίς να έχει σημανθεί ως τέτοιο.

Γιατροί και νοσηλευτές σε καραντίνα

Ακόμα χειρότερο, μεγάλος αριθμός του υγειονομικού προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και αναγκαστικά βρίσκονται σε καραντίνα και βέβαια όχι στις θέσεις τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για συνολικά 13 «πολύτιμα» άτομα.

Σε αυτό το πρόβλημα προστίθεται και το ότι οι ειδικότητες των γιατρών είναι περιορισμένες. Δεν υπάρχει λοιμωξιολόγος και βέβαια ο παθολόγος δεν μπορεί να καλύψει εκ των πράγματων το κενό.

Ήδη το νοσοκομείο παρουσιάζεται κορεσμένο ενώ καθημερινά – όπως μας λέει ο κ. Παραράς – 5 με 10 άτομα εμφανίζονται με συμπτώματα. Με τα δεδομένα αυτά το νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε άλλα περιστατικά, πέραν του κορονοϊού. 

Πρόβλημα και στα δείγματα που στέλνουν

Το πρόβλημα υπάρχει και στα δείγματα που στέλνονται για εξέταση. Οι απαντήσεις έρχονται με καθυστέρηση και για πολύ λίγα, μας λέει.

«Να φανταστείτε ότι στέλναμε περίπου 15-20 δείγματα την ημέρα αλλά έρχονταν περιορισμένες απαντήσεις και όχι κάθε μέρα», μας λέει ο Αντώνης Παραράς.

Οι γιατροί, συνεχίζει κάνουν εκκλήσεις για αναλώσιμα που δεν υπάρχουν: γάντια, μάσκες, στολές, βρίσκονται σε έλλειψη. Έφτασαν μάλιστα σημείο να κάνουν έρανο για να αγοράσουν μάσκες! 

Οι δήμαρχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απραξία

Σήμερα μόλις υπήρξε μια επιστολή των τριών δημάρχων Καστοριάς που καταγγέλλουν για απραξία την κυβέρνηση ζητώντας το νοσοκομείο να γίνει νοσοκομείο αναφοράς.

Οι Δήμαρχοι κατηγορούν τον ΕΟΠΥ για καθυστέρηση και ζητούν μεταξύ άλλων  να μετατραπεί το νοσοκομείο Καστοριάς σε νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών COVID-19 καθώς και όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν τρέχοντα περιστατικά, να πραγματοποιούνται σε εξωτερικά κέντρα με επίταξή του από το αρμόδιο υπουργείο. Επιπλέον, ζητούν να αποσταλεί άμεσα ιατροφαρμακευτικό υλικό και μάσκες καθώς και να εξεταστεί για κορονοϊό όλο το προσωπικό του νοσοκομείου

Πως αντιδρά ο κόσμος

Ο κόσμος είναι αρκετά θορυβημένος και μάλλον θέλει να αποφύγει το νοσοκομείο. Όπως μας λέει φοβάται να πάει γιατί «και καλά να είσαι, θα κολλήσεις»

Η ψυχολογία θρυμματίζεται και όταν γνωρίζεις πως στην ευρύτερη περιοχή πέθανε η μητέρα με τα τρία παιδιά που της έδωσαν οδηγίες να μείνει… σπίτι…

Ακόμα χειρότερα, όπως μας αναφέρει βρέθηκε θετικό και ένα μικρό παιδάκι, νεογέννητο. 

Γιατί τόσα κρούσματα και θύματα στην περιοχή;

Ίσως η απάντηση βρίσκεται σε ένα απλό αλλά και ίσως τραγικό γεγονός.

Η Καστοριά, φημισμένη για τις γούνες της έχει και τις ανάλογες επαγγελματικές σχέσεις.

Μόλις πριν ένα μήνα, περίπου 250 άτομα, επαγγελματίες και εργάτες (για την κατασκευή των περιπτέρων) πήγαν στο Μιλάνο για την έκθεση γούνας.

«Επέστρεψαν χωρίς κανέναν έλεγχο στην Ελλάδα ή στην Ιταλία» μας λέει ο Αντώνης Παραράς.

Ανοχύρωτοι παντελώς…

Για απραξία παρά τις εκκλήσεις τους για βοήθεια, κατηγορούν την κυβέρνηση με επιστολή τους οι δήμαρχοι της ΠΕ Καστορίας.

Όπως επισημαίνουν, η σημερινή κατάσταση στην Καστοριά είναι τραγική, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοίου, ακόμη και θανατηφόρων, σε συνδυασμό με τα λειτουργικά προβλήματα, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στο Νοσοκομείο της, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης λήψης μέτρων από τον ΕΟΔΥ.

Η δήμαρχοι ζητούν μεταξύ άλλων μέσω της επιστολής τους, να μετατραπεί το νοσοκομείο Καστοριάς σε νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών COVID-19 καθώς και όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν τρέχοντα περιστατικά, να πραγματοποιούνται σε εξωτερικά κέντρα με επίταξή του από το αρμόδιο υπουργείο. Επιπλέον, ζητούν να αποσταλεί άμεσα ιατροφαρμακευτικό υλικό και μάσκες καθώς και να εξεταστεί για κορωνοϊό όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter