Καταδίκη Νότη Μηταράκη μετά από αγωγή εργαζόμενης

Καταδίκη Νότη Μηταράκη μετά από αγωγή εργαζόμενης

Κέρδισε η απλήρωτη πρώην εργαζόμενη στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη την αγωγή που είχε υποβάλει σε βάρος του.

Το δικαστήριο με την απόφαση του, το σκεπτικό της οποίας καταδεικνύει την ηθική απαξία της συμπεριφοράς του πρώην υφυπουργού, υποχρεώνει τον Νότη Μηταράκη να καταβάλει στην πρώην υπάλληλό του συνολικά 6.601,94 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την ημερομηνία κατά την οποία κάθε επιμέρους κονδύλιο κατέστη απαιτητό και μέχρι την εξόφληση.

Η αγωγή είχε υποβληθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας και αφορούσε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κατά την τετραετία 2011-2015 που είχε διαπράξει στο πρόσωπο της ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος την είχε απολύσει τον Οκτώβριο του 2015, χωρίς αποζημίωση και προφορικά, δηλαδή παρανόμως. Η εργαζόμενη δεν ήταν και καταχωρημένη στα τηρούμενα στο ΙΚΑ μισθολόγια.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι η ενάγουσα προσελήφθη ως γραμματέας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στο πολιτικό γραφείο του εργοδότη, ο οποίος την εμφάνισε ως εθελόντρια.

Αβάσιμο έκρινε το δικαστήριο και τον ισχυρισμό του βουλευτή περί δήθεν σύμβασης δανεισμού της εργαζόμενης με την εταιρεία της αλυσίδας σουπερμάρκετ BAZAAR Α.Ε.

Η γυναίκα, που είναι και μητέρα ανήλικου παιδιού το οποίο μεγαλώνει μόνη της, εργάστηκε -σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση- κατά τις προεκλογικές περιόδους καθ’ υπέρβαση του ωραρίου, τόσο τις εργάσιμες ημέρες όσο και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες επί δώδεκα ώρες ημερησίως, χωρίς να πληρωθεί για τις υπερβάσεις αυτές.

Η ύπαρξη εργασιακής σύμβασης προκύπτει και από το γεγονός ότι η υπάλληλος διέθετε τα κλειδιά του πολιτικού γραφείου του Νότη Μηταράκη.

Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του ότι δεν υφίστατο ανάγκη απασχόλησης της ενάγουσας ως γραμματέως δυνάμει συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας, καθόσον υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης εκ μέρους του πολιτικού μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων.

Και αυτό, αναφέρει η απόφαση, «διότι όταν εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, είχε συμπληρωθεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούσε να προσλάβει στο πολιτικό του γραφείο».

Επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. φέρεται ότι ήταν το οργανόγραμμα του πολιτικού του γραφείου, όπου φαινόταν η συγκεκριμένη εργαζόμενη, καθώς και η κατάθεση πρώην στελέχους του ίδιου γραφείου υπέρ της ενάγουσας.

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σε ερώτηση δημοσιογράφου (Alpha) για το τι σκοπεύει να πράξει για την υπόθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Μηταράκη και θα αποφασίσει.

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αναφέρει:

“Η υπόθεση της καταδίκης του αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας και Βουλευτή της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκη για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015, δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ως «ιδεοληψίες», όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μηταράκης οφείλει, τουλάχιστον, να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter