Καταδίκη της προκλητικής Τουρκίας θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Καταδίκη της προκλητικής Τουρκίας θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Η ετήσια σύνοδος κορυφής των 29 χωρών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται 3-4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας, όπως ανέφερε από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. 

«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Τη στάση της Τουρκίας καταδίκασαν η Κύπρος και η Αίγυπτος 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η συμμαχία εξακολουθεί να αποτελεί το θεμέλιο της Ειρήνης και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο και τόνισε ότι οι ηγέτες στη Σύνοδο θα λάβουν αποφάσεις σε σειρά θεμάτων όπως:

  • Βελτίωση στην ετοιμότητα των επιχειρησιακών δυνάμεων του ΝΑΤΟ
  • Αναγνώριση του διαστήματος ως επιχειρησιακού χώρου,
  • Επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης κατά της τρομοκρατίας 
  • Δίκαιη κατανομή των βαρών για τις επενδύσεις της Συμμαχίας στην άμυνα.

Σχετικά με το μόνιμο πρόβλημα της απόδοσης του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών στις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι σημειώθηκε αύξηση των δαπανών για το 2019 κατά 4,6%.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι από τα 29 κράτη μέλη τα εννιά θα αποδώσουν το 2% του ΑΕΠ τους το 2019 από τα τρία κράτη μέλη που ήταν πριν λίγα χρόνια και η συσσωρευμένη αμυντική δαπάνη θα αγγίξει τα 400 δισ. δολάρια το 2024, καθιστώντας το ΝΑΤΟ ακόμα ισχυρότερο.

Επίσης οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό του ρόλου του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ενώ θα συζητήσουν σχετικά με τη Ρωσία και τον ρόλο της Κίνας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter