Καταδίκη του πρώην προέδρου του Σουδάν για διαφθορά

Καταδίκη του πρώην προέδρου του Σουδάν για διαφθορά

Δικαστήριο του Σουδάν καταδίκασε σήμερα τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ-Μπασίρ σε κράτηση δύο χρόνων σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού αφού τον έκρινε ένοχο για διαφθορά — είναι η πρώτη δικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην ηγέτη ο οποίος εκδιώχθηκε στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως ο Μπασίρ, 75 ετών, ο οποίος εκδιώχθηκε τον Απρίλιο έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της 30ετούς διακυβέρνησης του, θα σταλεί σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού, αντί στη φυλακή, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας του.

Διέταξε επίσης την κατάσχεση εκατομμυρίων ευρώ και σουδανέζικων λιρών που βρέθηκαν στην κατοικία του Μπασίρ όταν ο τελευταίος ανατράπηκε.

Η καταδίκη του Μπασίρ είναι μια δοκιμή για το πόσο γρήγορα και μέχρι πού μπορούν να δράσουν οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές που μοιράζονται τώρα την εξουσία στο Σουδάν προκειμένου να ανατρέψουν την κληρονομιά του.

Πριν από τη σημερινή ετυμηγορία, εκατοντάδες υποστηρικτές του ισλαμιστή πρώην προέδρου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αποκλείοντας την πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας, ενώ στο δικαστήριο υπήρχε ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μπασίρ καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του το 2009 και 2010 για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Ντυμένος με την παραδοσιακή λευκή ενδυμασία και το λευκό τουρμπάνι, ο Μπασίρ άκουσε ήρεμα μέσα από ένα μεταλλικό κελί την ανάγνωση της ετυμηγορίας από τον δικαστή, Αλ-Σαντίκ Αμπντελραχμάν.

«Ο κατηγορούμενος, Όμαρ αλ-Μπασίρ, θα σταλεί σε εγκαταστάσεις κοινωνικού σωφρονισμού για μια περίοδο δύο ετών… Τα ποσά ξένου συναλλάγματος και εθνικού νομίσματος που βρέθηκαν κατάσχονται», είπε ο Αμπντελραχμάν.

Ο Άχμεντ Ιμπραχίμ αλ-Ταχίρ, ο επικεφαλής των συνηγόρων υπεράσπισης του Μπασίρ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση. «Ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση αυτή στη βάση πολιτικών κριτηρίων, παρ΄όλ΄αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη σουδανική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ταχίρ στους δημοσιογράφους.

Ο πρώην πρόεδρος είναι αντικείμενο πολλών άλλων δικαστικών υποθέσεων στο Σουδάν. Τον Μάιο, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για πρόκληση και ανάμιξη στη δολοφονία διαδηλωτών, και αυτή την εβδομάδα κλήθηκε για ανάκριση για τον ρόλο του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989 χάρη στο οποίο ανήλθε στην εξουσία.

Οι αρχές που κυβερνούν το Σουδάν βάσει μιας τριετούς συμφωνίας για τον καταμερισμό της εξουσίας που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο ανυπομονούν να δείξουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία μετάβασης στη χώρα πριν από την πρώτη επέτειο της έναρξης της εξέγερσης εναντίον του Μπασίρ.

Προχθές, Πέμπτη, ο αξιωματικός του σουδανικού στρατού αρμόδιος για την αφαίρεση των εξουσιών του παλαιού καθεστώτος ανακοίνωσε τη διάλυση των διοικητικών συμβουλίων του δικηγορικού συλλόγου και των συνδικάτων του Σουδάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό μιας επιτροπής για την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου του Μπασίρ.

Οι διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να επεκτείνονται σε όλο το Σουδάν στις 19 Δεκεμβρίου 2018.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, μία ομάδα στρατηγών απομάκρυνε από την εξουσία τον Μπασίρ και τον φυλάκισε στη φυλακή Κόμπαρ του Χαρτούμ, όπου εκείνος είχε φυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους του στη διάρκεια της καταπιεστικής διακυβέρνησής του. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter